29.08.2023
Gadgets

​Studie bewijst: zo moet je je smartwatch schoonmaken

By: Laura Jenny

BlogGadgets

Er wordt wel vaak gezegd dat je smartphone viezer is dan de gemiddelde wc-bril, maar wat daarbij vaak wordt vergeten is de smartwatch. Volgens een wetenschappelijke studie is vooral het bandje van je wearable (een Apple Watch, een Fitbit, een Samsung Galaxy Watch, noem maar op) een broeinest van vuil. 95 procent van de bandjes zou slechte bacteriën bevatten.

Bacteriën op je Apple Watch

De onderzoekers onderzochten 20 verschillende bandjes en op bijna allemaal zat wel viezigheid waar je liever ver vandaan wil blijven, laat staan het constant om je pols te dragen. Het gaat om bacteriën die infecties kunnen veroorzaken. E. Coli bijvoorbeeld (60% van de bandjes), maar ook P. aeruginosa (30 procent) en Staph aureus (85 procent). Kijk vooral Poisened op Netflix als je meer wil weten over de E. Coli-bacterie en welke fatale invloed deze kan hebben. Nu zal dat echt niet zo’n vaart lopen als in die docu, maar je weet zo wel wat beter waarmee je te maken hebt.

Het maakt niet uit van wat voor materiaal het bandje is: rubber, stof, metaal, leer, plastic, allemaal vangen ze gedurende de dag heen bacteriën op. Dat is ook niet heel gek: dat ding is altijd om. Wanneer je zwemt, naar de wc gaat, een huisdier vasthoudt, doucht, slaapt, zweet, eet, enzovoort, zonder dat we erbij nadenken om het bandje (ja, het bandje, het schermpje denken mensen soms nog wel aan) van een schoonmaakbeurt te voorzien. Volgens de onderzoekers is dit een zaak van grote betekenis voor de publieke gezondheid.

Smartwatch schoonmaken

Waar onderzoekers meestal iets onderzoeken en dan verdere stappen om iets tegen te gaan weer aan ander onderzoek overlaten, hebben deze wetenschappers ook onderzocht hoe je je bandje dan het beste kunt schoonmaken:

  1. Doe het bandje af
  2. Gebruik desinfecterende spray of een schoonmaakmiddel met 70 procent ethanol
  3. Gebruik een doekje om het bandje daarmee schoon te wrijven: doe dat tenminste 2 minuten als je een plastic horlogebandje hebt, maar 30 seconden als je een ander type bandje hebt

Herhaal dit schoonmaakwerk regelmatig, stellen de wetenschappers, al is dat uiteraard wel erg vaag begrip.

En wil je op zoek naar een nieuw bandje? Volgens eerdere studies zijn het de metalen bandjes die de minste bacteriën meeslepen. Laat plastic vooral links liggen.

Share this post