Terwijl heel Hollywood staakt, heeft Netflix zich heel wat op de hals gehaald door een vacature te plaatsen voor een AI-manager. De staking van de acteurs draait onder andere om de inzet van kunstmatige intelligentie en de angst hieromtrent. Wat als ze straks helemaal niet meer nodig zijn, omdat er een stand-in wordt gebruikt waarop hun gezicht wordt ‘geprojecteerd’, of iets in die richting?
Of misschien helemaal geen acteurs meer, maar alleen AI en computergemaakte personen: de angst regeert in Hollywood. Daarnaast draait de staking om een ander ding: streamingdiensten. Acteurs en actrices zijn niet te spreken over hoe de streamingdiensten zelf enorm veel geld verdienen en wat minder bekende acteurs slecht betalen. Wat doet de grootste streamingdienst van de planeet vervolgens? Een vacature plaatsen voor een AI-manager.
Correctie: een dikbetaalde AI-manager. De streamingdienst heeft maar liefst 900.000 dollar over voor de productmanager met als specialisatie kunstmatige intelligentie. Terwijl acteurs steeds minder verdienen: 87 procent van de spelers verdient minder dan 26.000 dollar per jaar, gaat de AI-manager van Netflix dus het veelvoudige daarvan verdienen. Streamingdiensten zouden geen geld hebben om acteurs meer te betalen, wat het natuurlijk extra vreemd maakt dat deze vacature voor dit immens grote salaris online staat. Het is pijnlijk, een persoon die sowieso door zijn functie al een bedreiging is voor acteurs, die gaat 3500 dollar per dag verdienen, versus de 200 dollar per dag die de spelers ontvangen.
Netflix wil dat de AI-manager de originele films en tv-series qua productie verbeterd, naast dat de AI-manager er alles aan moet gaan doen om fantastische content te maken met de hulp van AI. We hebben natuurlijk al het bijzondere Falso Amor: een Spaanse serie waarin mensen in een soort Temptation Island-achtige setting gaan bekijken hoe hun partners al dan niet vreemdgaan. Het kunnen namelijk ook de AI-gegenereerde varianten zijn. Aan hun liefjes om uit te vinden of ze naar een vreemdganger kijken, of een computeranimatie. Het is een ietwat vreemde serie qua opbouw, waardoor hij niet overal aanslaat, maar het is wel iets wat met behulp van AI wordt gemaakt. Ook bouwt Netflix natuurlijk al jaren op AI om je aanraders te geven voor nieuwe series, als je klaar bent met de vorige.
Maar dat is slechts het topje van de ijsberg: er zijn ook vacatures voor een techhnisch directeur voor generatieve AI om de onderzoeksafdeling van Netflix te helpen. Ook voor wat betreft de gametak van de streamingdienst wordt verwacht dat de inzet van AI immens groot zal zijn. Dan zouden leuke studio’s zoals Nightschool van Oxenfree 2 het wel eens heel moeilijk kunnen gaan krijgen.