Gelukkig wordt meditatie steeds vaker als een goede tool gezien om geestelijk wat ruimte te maken. Het is van zijn zweverige imago af, al zijn er nog steeds meditaties die uiteraard juist wel zoeken naar het spirituele. Deze drie apps doen dat niet zozeer: die zijn er vooral om je dagelijkse dosis stress wat te verminderen. Je kunt het altijd proberen, toch?
Zoals de naam van de app al zegt is deze vooral bedoelt om even rustig te worden. Even de kalmte opzoeken, en die vind je niet altijd door in bad te gaan of in een park te wandelen: je wil die in jezelf kunnen vinden. Calm is een app die je daarin goede ondersteuning geeft, al is het niet altijd de meest intuïtieve app. Je moet hem echt even leren kennen om er alles uit te kunnen halen wat erin zit, maar dat gebeurt gaandeweg.
Calm heeft van alle apps waarschijnlijk de meest prettige achtergrondmuziek, waardoor je even helemaal wordt getransporteerd naar een andere wereld, in plaats van dat je naar de stilte luistert (en de vertelstem). Dat is natuurlijk wel een kwestie van wat je zelf prettig vindt, maar Calm wordt vaak aangeduid als de beste app om bij te ontspannen of te gebruiken om lekker mee in slaap te vallen..
Ook goed om te weten: Calm heeft heel veel toffe samenwerkingen, zoals met de geluiden uit Xbox-games en mett Deadmau5.
Het is waarschijnlijk ’s werelds bekendste meditatie-app en dat komt mede door de deal met Netflix. Al is er ook wel een meer toepasselijke reden waarom deze app zo populair is: het is laagdrempelig en enorm ondersteunend. Je vraagt je misschien af hoe dat werkt met meditatie. Gaat de app gewoon tien minuten timen waarbij er wordt gezegd dat je maar even lekker moet gaan mediteren? Nee hoor. De gids begeleidt je met zijn of haar stem door de hele meditatie heen. Het vertelt je zelfs waar je aan kunt denken, al geeft hij ook precies aan dat het niet heel erg is als je gedachten alle kanten op meanderen.
Precies de tips die je nodig hebt tijdens een meditatie, want je bent toch wel heel erg op jezelf aangewezen. Althans, zo kan het voelen. Jij moet het doen, maar met de juiste begeleiding kom je eerder bij dat punt waarbij.. die begeleiding niet meer nodig is omdat je zelf weet hoe je dagelijks even tien tot twintig minuten kunt nemen om je brein een soort herstart te geven. Dat Headspace ook nog eens heel goed is ontworpen helpt ook: je ziet er wel aan af dat de makers geld hebben. Dat geld hebben ze trouwens niet zomaar: Headspace is in eerste instantie gratis, maar er zijn al gauw veel meditaties die op slot zijn, tenzij je ervoor betaalt.
De naam van deze app is nogal vreemd: het klinkt meer als een speciaalzaak voor baby-artikelen. Maar deze app mag niet worden vergeten, hij is namelijk Nederlandstalig beschikbaar, in tegenstelling tot Calm en Headspace. Hij ziet er aanzienlijk minder gelikt uit dan die twee, maar voor veel Nederlanders is het toch net even prettiger als een app je in het Nederlands helpt. Juist omdat meditatie zo in je hoofd gebeurt is het fijn om dan niet de vertaalslag te hoeven maken van Engels naar Nederlands. Ook bij deze app heb je op een gegeven moment je portemonnee nodig, maar uitproberen is sowieso gratis.
Je leest het: al deze apps kunnen gratis worden geprobeerd en vaak zelfs zonder eerst een account te hoeven aanmaken. Hoewel dat zeker niet betekent dat de app dan ook geen data van je trekt, is het wel een goede manier om de app eens uit te proberen. Zeker als je een beetje cynisch bent: probeer het eens een werkweek en kijk of het helpt. Veel plezier!