06.02.2023
Gaming

​‘Europa bezorgd over Activision-overname van Microsoft’

By: Laura Jenny

BlogGaming

We weten inmiddels dat Europa al een tijdje bezig is met onderzoek naar de overname van Activision door Microsoft. De overname, waarbij Microsoft voor 62 miljard euro Activision-Blizzard wil kopen, is omstreden. De Europese organisatie praat onder andere met concurrenten zoals Sony over de potentiële overname. Wordt Xbox hiermee niet te machtig?

Call of Duty

Wat voornamelijk mee lijkt te spelen, dat is de exclusiviteit van games. Er heerst angt dat bijvoorbeeld een wereldberoemde franchise als Call of Duty straks niet meer naar PlayStation komt, maar alleen naar Xbox. Of het eerste jaar alleen op Xbox. Zeker nu steeds meer gamebedrijven werken aan streamingdiensten -en Xbox het daar al lekker mee doet met Xbox Game Pass-, is zo’n overname extra gevaarlijk. Als mensen zonder extra te betalen straks meteen Call of Duty op de dag van release kunnen spelen, maar ze moeten er op een PlayStation 65 euro voor betalen (als ze hem al mogen gebruiken), dan werkt dat in de hand dat gamers straks liever een Xbox willen.

De Europese Commissie heeft volgens Reuters verschillende bezwaren en is daarin niet alleen. Ook in de Verenigde Staten en in Groot-Britannië hebben waakhonden al laten weten dat deze giga-overname (de grootste in de geschiedenis van gaming) niet het beste idee ooit is. Wel probeert Microsoft de angsten weg te nemen. Zo heeft het bijvoorbeeld met Nintendo een afspraak dat Call of Duty de komende tien jaar gewoon op Ninty-consoles blijft uitkomen. Datzelfde licentiecontract ligt er ook voor Sony, al zou dat nog niet beklonken zijn.

Overname Activision

De EU is echter nog steeds bezorgd en heeft zelfs een hele lijst opgesteld waarin het die zorgen duidelijk maakt, zo blijkt uit informatie van het persbureau. Het plan is om dit document deze maand of volgende maand richting Microsoft te sturen. Het is niet een officieel bezwaar, maar het lijkt er wel op dat de EU flinke zorgen heeft over de overname. Zo’n document, een statement of objections geheten, is verplicht voordat de EU een definitief besluit neemt. Er wordt daarin meer informatie gegeven over hoe de commissie tot een bepaald besluit komt en de betrokkenen krijgen de mogelijkheid om zelf te reageren.

Dat wil Microsoft naar eigen zeggen ook graag, want het wil met de EU blijven samenwerken om eventuele zorgen weg te nemen. Volgens Microsoft is het doel van de overname vooral om meer mensen te laten genieten van meer games. Maar, krijgt het bedrijf hiermee niet iets te veel van de markt in handen? Wordt de markt voor games hiermee niet heel erg beperkt? Het zijn vragen die in vele hoofden spelen.

Half april verwachten we een officieel besluit van de EU inzake deze overname. Het is dan alweer 15 maanden geleden dat Microsoft de overname bekendmaakte, in januari 2022. Het besluit moet 11 april worden genomen.

Share this post