Oliemaatschappijen harken al jaren fossiel geld binnen. Sinds het meest recente geopolitiek gedonder met oorlogen in Oost-Europa en het Midden-Oosten zitten de marges en kwartaalwinsten van bedrijven als Shell en Exon weer behoorlijk in de lift. Voor Shell was 2022 een recordjaar, met ruim 38 miljard dollar winst. En ook ExonMobil zag haar winst naar recordhoogte stijgen (ruim 50 miljard euro).
Met dergelijk dik gevulde bankrekeningen is de noodzaak voor oliemaatschappijen om te verduurzamen natuurlijk niet zo heel erg groot. Ik bedoel, in de jaren 70 van de vorige eeuw werd al geroepen dat de ‘olie op raakte’ en de oliesjeiks en -maatschappijen op zoek moesten naar andere verdienmodellen. Ook toen werd verduurzaming (zonne- en windenergie) al genoemd. Inmiddels, 50 jaar later, zijn er meer oliereserves dan ooit en harken de sjeiks en oliemaatschappijen de winsten met de miljarden tegelijk binnen.
In dat licht bezien is het wel prijzenswaardig van Shell dat het bedrijf werk maakt van het opwekken van duurzame en hernieuwbare energie. Want uiteindelijk komt toch het moment dat de fossiele energiereserves van de Aarde uitgeput raken. Echter, zoals de zaken er nu voor staan, denk ik dat het moment dat het gebruik van fossiele brandstoffen als gevolg van de klimmatmaatregelen, -regels en -wetgeving eerder komt.
Hoe dan ook, Shell heeft onlangs haar zesde zonnepark geopend in Nederland. In de Koegorspolder liggen maar liefst meer dan 128.000 zonnepanelen. Die zijn samen goed voor een maximale piekcapaciteit van 71,1 megawatt. Het nieuwe zonnepark is niet alleen het grootste zonnepark van Shell in Nederland, maar ook in Europa.
Die piek capaciteit wordt voorlopig echter nog niet gehaald. Niet omdat het nu herfst en winter wordt, met korte dagen en minder zon, maar omdat de 128.304 zonnepanelen van het park stapsgewijs ‘aangezet’ worden. Shell verwacht dat het nieuwe zonnepark eind dit jaar op volledige sterkte operationeel is.
Daarnaast is bij de bouw van het nieuwe zonnepark ook rekening gehouden met de biodiversiteit. Zo zijn, op advies van ecologen, de verschillende zonnepanelen verder uit elkaar geplaatst. Zo krijgt de flora en fauna onder de panelen meer ruimte.