Deze week heeft de organisatie van de Bridgestone World Solar Challenge bekendgemaakt welke teams in oktober van start gaan in de World Solar Challenge. Dat zijn er dit jaar meer dan ooit. Deels omdat er steeds meer aandacht komt voor verduurzaming. Maar ook het feit dat de race drie jaar niet heeft kunnen doorgaan vanwege de coronapandemie zal bijgedragen hebben aan het grote aantal inschrijvingen.
De World Solar Challenge is een race van drieduizend kilometer dwars door de outback van Australië. Teams van befaamde universiteiten vanuit onder meer Amerika, Australië, Zweden en Japan racen tegen elkaar met een zelf ontwikkelde hightech zonneauto.
Wanneer op 22 oktober het startschot van de World Solar Challenge klinkt, dan zullen 43 teams uit 23 landen de wedstrijd aanvangen. Daarvan strijden er 32, meer dan ooit, in de Challenger Class, de hoofdklasse van de Challenge. Er zijn drie teams uit Nederland. De ogen zullen met name gericht zijn op het Brunel Solar Team dat bestaat uit studenten van de TU Delft. Met 7 wereldtitels zijn zij het meest succesvolle team ter wereld. Uiteraard willen zij ook dit jaar de beker weer mee naar huis te nemen. Eind vorig jaar won dit team nog de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika.
Tijdens de presentatie van het event, dat deze week gehouden werd, was er speciale aandacht voor wijlen Wubbo Ockels. Event Director Chris Selwood roemde Ockels voor zijn grote bijdrage aan de challenge door een befaamde quote van de astronaut te herhalen: “Wubbo Ockels described the race as ’the complexity of a space mission’”.
Ockels was als astronaut en professor aan de TU Delft een grote voorvechter voor een duurzame wereld. Daarnaast was hij ook een van de grondleggers van het Brunel Solar Team in 2001, dat toen nog opereerde als het Vattenfall Solar Team.
De studenten van de TU Delft zijn met 7 wereldtitels tot nu toe het meest succesvolle zonneraceteam ter wereld. Dit jaar keren ze voor eerst sinds 2019 terug in Australië. De laatste editie voor de coronapandemie was geen succes voor het team van TU Delft. De Nuna X zonneauto van het team, vloog namelijk vlak voor de finish in brand.
Op 4 juli presenteert het team de Nuna 12 waarmee ze de wereldbeker terug willen halen naar Nederland, nadat de Belgen er in 2019 ermee vandoor gingen. Naast het team uit Delft strijden nog twee andere Nederlandse teams mee voor de titel: Top Dutch uit Groningen en het Solar Team Twente.
Op 22 oktober gaat de race van start. Na 3000 kilometer en 5 dagen racen zal bekend worden welk team als eerste over de finish komt in Adelaide.