12.05.2023
Technologie

Worst maken met kunstmatige intelligentie

By: Ron Smeets

BlogTechnologie

Het is de week van het Songfestival. Wat heeft dat met worst te maken? Niets, maar ik was vanochtend vroeg naar aanleiding van een appje van een collega op zoek naar informatie over Conchita Wurst toen mijn oog op een heel ander ‘wurst-gerelateerd’ artikel viel. In Duitsland wordt namelijk al een tijdje wetenschappelijk geëxperimenteerd met het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) voor het maken van worst.

Wurst maken is een kunst…

Duitsland is natuurlijk hét worstenland bij uitstek. Mettwurst, Leberwurst, Bratwurst, Currywurst (een van mijn favorieten), Blutwurst, Landjäger Wurst… en zo kan ik nog wel even doorgaan. Goede, met name de droge worsten, moeten maanden rijpen voordat ze eetbaar zijn. Dat proces is een stuk ingewikkelder dan je misschien denkt. En ik ook trouwens. Het is geen kwestie van even wat varkens- en/of rundervlees en vet in een kunstdarm ‘verpakking’ stoppen, ophangen en een paar maanden later aansnijden.

Net zoals bij veel rijpingsprocessen speelt de omgeving een grote rol. Schommelingen in temperatuur, luchtvochtigheid en lichtival (liefst zo donker mogelijk) hebben invloed op de rijping, en dus ook smaak van de Wurst. In Calden, net boven Kassel, wordt de – vooral in Duitsland – wereldberoemde Ahle Wurst gemaakt.

… en kunstmatige intelligentie kan daarbij helpen

De eigenaresse, en worstenmaker, van Fleischerei Koch is samen met een wetenschapper van de universiteit van Kassel, een experiment begonnen waarin ze onderzoeken of kunstmatige intelligentie van meerwaarde kan zijn bij het maken van de Ahle Wurst.

Een van de variabele factoren is de neus van de worstenmakers. Iedereen heeft natuurlijk een eigen smaak en reuk. Tijdens het rijpingsproces wordt op basis van smaak en reuk de duur en het ‘klimaat’ van de rijping aangepast om uiteindelijk de beste Wurst te kunnen afleveren. Kunstmatige intelligentie kan dit proces, dat dus vaak afhangt van de neus en het oog van de ervaren slager, ondersteunen.

Slager en Universiteit werken samen

In samenwerking met de Landfleischerei Koch in Calden ontwikkelden computerwetenschappers van de Universiteit van Kassel nu een systeem waarin kunstmatige intelligentie de neus en ogen van de ervaren slagers ondersteunt. Met behulp van sensoren worden factoren als d temperatuur en vochtigheid in de kamer, evenals het watergehalte of de pH-waarde van de worsten gemeten. Die gegevens worden vervolgens opgeslagen in een centrale computer.

Met behulp van software en een AI-algoritme worden de benodigde stappen berekend die genomen moeten worden om het rijpingsproces van de worsten te optimaliseren. Moet er geventileerd worden? Is het te warm of te koud, te vochtig of te droog? Moet de worst gewassen worden? Het systeem krijgt vervolgens weer feedback van de worstenmakers. Met die feedback wordt het AI-algoritme voor het maken van de worsten verder verfijnd.

“Als het systeem werkt, kan het niet alleen de kwaliteit van de producten verhogen, maar ook het tekort aan geschoolde arbeidskrachten tegengaan”, vertelt Katharina Koch, eigenaar van de Landfleischerei Koch in Calden.

“De productie van worst is ideaal voor het ontwikkelen van mogelijke toepassingen van AI en machine learning voor de levensmiddelenhandel. Soortgelijke systemen zijn denkbaar voor bijvoorbeeld ambachtelijke bakkerijen of kaasmakerijen”, aldus prof. dr. Klaus David van de Universiteit van Kassel.

Share this post