De nog altijd relatief nieuwe James Webb ruimtetelescoop blijft verbazen met bijzondere ontdekkingen. Zijn meest recente wapenfeit is de ontdekking van een oeroud zwart gat. Volgens wetenschappers is het zelfs het oudste zwarte gat dat ooit ontdekt is.
Behalve de ouderdom is ook het gewicht van het zwarte gat indrukwekkend. Hij is namelijk 10 miljoen keer zwaarder dan onze zon. Het zwarte gat zou ‘kort’ na de geboorte van het heelal ontstaan zijn. Kort is in deze wel een relatief begrip, want we hebben het hier over 570 miljoen jaar na de oerknal.
Het zwarte gat werd opgemerkt door een wetenschapper van de Universiteit van Texas en haar team. Zij gebruikten de James Webb telescoop voor het nader observeren van een van de helderste sterrenstelsels die onlangs door de Hubble ontdekt was. Tijdens hun observaties, ontdekte het team, door analyse van de verschillende golflengten van het door de sterrenstelsels uitgezonden licht, dit gigantische nieuwe zwarte gat dat dicht bij het centrum van het heelal ligt.
De ontdekking is volgens wetenschappers van grote waarde om kennis op te doen over het ontstaan en de ontwikkeling van zwarte gaten in ons heelal. Zo wordt onder andere gespeculeerd dat zwarte gaten van deze omvang mogelijk gevormd zijn door het samensmelten van meerdere kleine zwarte gaten. Een andere theorie spreekt over een proces waarbij extreme hoeveelheden gas implodeert en dat daaruit dan een dergelijk zwart gat geboren wordt.
Doordat telescopen, zowel op aarde als in de ruimte, steeds beter (gedetailleerder) en verder kunnen kijken, worden ook regelmatig nieuwe zwarte gaten ontdekt. Eind vorig jaar nog, ontdekten astronomen van NOIRlab het Gaia BH1 zwarte gat.
In tegenstelling tot het nieuwe zwarte gat, ligt Gaia BH1 juist heel dicht bij de aarde, op 1600 lichtjaar. Nog steeds een heel eind reizen en voor ons onbereikbaar. Maar toch, het is bijna half zo dichtbij dan het tot dan toe dichtstbijzijnde zwarte gat dat 3000 lichtjaar van onze zon verwijderd ligt, in het sterrenbeeld Monoceros.