Sta je graag in de keuken en kun je ook nog eens goed koken? Dan droom je er misschien van om een eigen restaurant te beginnen. Een spannende onderneming, zeker als je nog niet eerder voor jezelf gewerkt hebt. Voordat je de knoop doorhakt, wil je ongetwijfeld weten waar je allemaal op moet letten. Daarom zijn wij voor jou op onderzoek uitgegaan. In deze tekst vertellen we je dan ook waar je op moet letten als je een eigen restaurant begint.
Voordat je besluit een eigen restaurant te beginnen, is het verstandig om naar de concurrentie te kijken. Ben je van plan om een je in een stad te vestigen? Dan heb je over het algemeen meer concurrentie dan wanneer je in een (iets) kleinere plaats gaat zitten. Toch betekent dit niet dat je een stad per definitie moet vermijden. Als je een bijzonder concept of menu hebt, kan het zelfs bijzonder interessant zijn om je in een stad te vestigen.
Heb je een plaats op het oog waar je een restaurant wilt openen en denk je dat er voldoende vraag is naar het eten dat je aanbiedt? Ga dan op zoek naar een geschikte locatie. Neem hier de tijd voor, want het is belangrijk dat je een plek vindt die goed bereikbaar is en waar veel mensen langskomen. Laat je hierbij niet te veel leiden door de prijs. Je kunt namelijk een bedrijfslening aanvragen om een restaurant te kopen. Hierdoor hoef je niet alles met eigen geld te betalen.
Wie een eigen restaurant wil beginnen, kijkt ook naar het financiële plaatje. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar helaas verdiept lang niet iedereen zich hier even goed in. Het risico hiervan is dat jij je deuren misschien al snel weer moet sluiten. Zorg er daarom voor dat je alle kosten in kaart brengt voordat je de knoop doorhakt.
Kijk eventueel ook of er manieren zijn waarop je kunt besparen. Ben je van plan om een pand te kopen? Dan kun je misschien zonnepanelen installeren, zodat je zelf stroom opwekt. Dit is een flinke investering, maar je kunt ook een zakelijke financiering aanvragen. Je hoeft in dat geval geen groot bedrag in één keer te betalen, maar betaalt maandelijks een vast bedrag. Hierdoor blijft er genoeg geld beschikbaar voor andere zaken.
Het spreekt voor zich dat hygiëne een belangrijk aandachtspunt is als je een eigen restaurant wilt beginnen. Zoek uit wat de eisen zijn waar je aan moet voldoen en bedenk of dit mogelijk is op de plek die jij op het oog hebt. Heb je een pand gevonden en zit hier al een keuken in? Kijk dan of je deze makkelijk schoon kunt houden. De kans dat de hygiëne in het geding komt, is dan een stuk kleiner.
Weten gasten de weg naar jouw restaurant goed te vinden? Dan betekent dit niet dat je niets meer hoeft te doen. Je moet namelijk altijd op de kwaliteit letten als je een eigen restaurant hebt. Zorg er in eerste instantie voor dat de kwaliteit van het eten goed is, maar zorg er ook voor dat gasten van de beste service genieten. Als je de kwaliteit hoog weet te houden, is de kans een stuk groter dat je restaurant een lang leven beschoren is.
[Fotocredits – Rawpixel.com © Adobe Stock]