Het is één van de beste, maar ook één van de meest gehate tools voor de computer: Excel. Sommige mensen vinden het heerlijk om spreadsheets zo groot mogelijk te maken en ze helemaal vol te proppen met data. Anderen hebben al moeite om de knop te vinden waarmee je de waarden uit twee cellen bij elkaar optelt. Gelukkig heeft Microsoft iets gemaakt waardoor Excel iets beter te verteren is.
Hoewel Microsoft tijdens de opkomst van het internet nogal anti-online was, zijn de Office-tools inmiddels al jaren online te gebruiken. Er zijn zowel browserversies als mogelijkheden om in de cloud op te slaan vanuit de app zelf. Het maakt niet uit wat je gebruikt: Word, Excel, Powerpoint: allemaal werken ze in de cloud. Excel is ook een browserprogramma geworden en precies die variant heeft nu nieuwe mogelijkheden om het makkelijker te gebruiken.
Microsoft gaat je helpen om beter te weten welke formules er nodig zijn, door je suggesties te doen. Hij helpt je daarmee iets sneller tot de juiste conclusie te komen van wat te doen met al je cijfers. Tegelijkertijd komt het ook met voorbeelden, zodat je kunt inschatten of dat inderdaad een goede keuze is qua formule. Iets meer automatisering, zonder dat het ingewikkeld wordt zoals vroeger met de macro’s. Wil je bijvoorbeeld een hele boodschappenlijst en daaronder staan ‘totaal’, dan begrijpt het programma dat je waarschijnlijk wil dat al die boodschappen worden opgeteld en er naast ‘totaal’ in het vakje komt te staan wat die optelsom dan is.
Microsoft laat op zijn blog weten: “Nadat je het teken “=” in een cel of de formulebalk hebt getypt, zal Excel automatisch de beste formule voorstellen op basis van de contextuele inzichten van je gegevens. Formules die kunnen worden voorgesteld zijn SUM, AVERAGE, COUNT, COUNTA, MIN en MAX. Momenteel wordt alleen de Engelse taal ondersteund.” Dat laatste is dus wel goed om te weten, want je boodschappenlijst zal dus alleen automatisch van een formule worden voorzien wanneer je Excel in het Engels hebt staan en dus in dat vakje niet ‘totaal’ zet, maar ‘total’.
De functie voorbeeldformule kijkt welke patronen er in je data zijn en kan zo de rest van je sheet invullen. Het scheelt je wat typen, al moet je wel goed opletten dat Excel het wel goed oplost. De nieuwe oplossingen worden nu uitgerold, dus geef Microsoft een paar weken om het ook in jouw web-Excel te laten verschijnen. En vergeet dus niet om je taal op Engels te zetten, zodat je de functie goed kunt gebruiken.