Kerst is voorbij en we kijken nu terug op 2022 en uit naar 2023. Heb je goede voornemens? Misschien vaker aan je eigen blog werken? Of wil je elke dinsdag minstens een uur gaan hardlopen? Of zijn er simpelweg heel veel verschillende dingen waar je in 2022 weer niet aan bent toegekomen die je op de to do-list van 2023 wil zetten. Stop! Er is een veel betere manier om de dingen die je echt nog een keer moet doen ook daadwerkelijk te doen.
Volgens onderzoek wordt een to do-list onoverzichtelijk en ‘te veel’ wanneer er meer dan 10 items opstaan. Voor sommige mensen geldt zelfs dat meer dan 5 al te veel is. Veel mensen maken bovendien een verschil in tijdsspanne: maak een to do-list voor de dag, voor de week en voor de maand, maar zet geen dingen die je over een maand wil doen op de to do-list waar ook items op staan die je die dag wil doen. Allemaal interessante manieren om een to do-list te maken, maar is een to do-list wel zo verstandig?
Een veelgehoord advies is: maak geen to do-list. Vraag aan een ceo hoe hij of zij zorgt dat dingen gedaan zijn: het antwoord zal niet vaak zijn dat er een to do-list wordt gemaakt. Wil je iets doen? Maak er tijd voor vrij in je agenda. Wil je aan je blog werken, dan hoef je daar niet meteen 6 uur voor uit te trekken: al doe je het maar eens per week een uurtje. Zet het in je agenda, zodat je weet waar je aan toe bent. Komt er een andere afspraak overheen? Dan verplaats je je blog-afspraak naar een ander moment (maar spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je dat niet vaker dan drie keer doet).
De reden dat iets in de agenda zetten effectiever is, is dat je er ten eerste dus tijd voor vrijmaakt. Je hebt het alvast gereserveerd. Maar ook: een to do list kan oneindig lang zijn. Elke keer dat je daar iets van afstreept, voel je je er toch minder goed over, omdat er dan nog een giga-aantal andere dingen onder staat.
Eén ding doen van een lijst met 100 dingen voelt minder goed dan één uur vrijvlaggen voor iets dat je al lang wilde doen en het ook doen op het moment dat je hebt vrijgemaakt. Natuurlijk weet je dat er nog meer dingen aankomen, maar daar heb je ook alvast tijd voor ingeruimd. Je hoeft je niet schuldig te voelen: je weet dat er een later moment komt waarop je weer verder gaat met wat je allemaal nog moet doen.
Op die manier besteed je je tijd meer aan positief werken aan een nieuw begin, dan dat je bezig bent met “een oude lijst” af te werken. Het voelt minder als een taak die je moet verrichten en meer als betekenisvol met iets bezig zijn waar je ook je volle aandacht aan wil besteden. Ben je korter bezig dan het uur dat je hebt vrijgemaakt?
Geen probleem, doe dan iets anders voor jezelf of beloon jezelf door bijvoorbeeld een lekkere snack voor jezelf te maken of een vriend(in) te appen en een gezellig gesprek te hebben. Red je het juist niet in dat uur? Geen man overboord: dan plan je op een ander moment in je agenda nog een uurtje.
Hopelijk helpt dit je om deze week in tijden van ‘goede voornemens’ te bedenken wat voor jou werkt en hoe je kunt zorgen dat je eerder je doelen bereikt in 2023. En waarom wachten tot 2023: je kunt ook in die laatste dagen van 2022 nog heel veel gedaan krijgen. Succes!