Elon Musk heeft Twitter overgenomen. Eerder was het zijn plan, toen weer niet, toen weer wel, toen weer niet, maar uiteindelijk is vandaag de kogel door de kerk: miljardair Elon Musk is de eigenaar van social medium Twitter. Hij heeft er grote plannen mee, maar het zal flink jongleren worden met zijn rollen bij SpaceX/Starlink, Neuralink en Tesla.
Voor het overnemen van Twitter had Elon wel wat hulp nodig van banken: hij moest er namelijk 44 miljard dollar voor ophoesten. Dat is nu gelukt en het eerste wat de beste man deed was met een wastafel binnenlopen. “Let that sink in”, schreef hij erbij. Sink is het Engelse woord voor wastafel. Een vreemde entree, maar eigenlijk past het precies bij hoe Elon Musk is en hoe dit hele proces is geweest. Een welles nietes, schreven we al.
Na zijn grote entree met woordgrap heeft hij iets belangrijks gedaan: Parag Agrawal ontslaan, die de touwtjes van Twitter tot gisteren in handen had. Er zouden zelfs nog drie topmensen bij het social medium hun banen kwijt zijn, zoals de directeur van financiën, van juridische zaken en een adviseur. Eén ervan zou zelfs door de beveiliging het pand uit zijn gezet, al is dit allemaal van horen zeggen.
Elon is het nu: Chief Twit. Hij wil er app X van maken, een app waarmee je alles kan. Een soort hub waarvanuit je je mail kunt checken, maar ook kunt winkelen en dus ook social media kunt gebruiken. Interessant dat hij daar juist Twitter voor uitkiest, aangezien dat een social medium is dat juist erg op zichzelf staat en minder de concurrentie kopieert. Of eigenlijk: elke keer weer merkt dat wanneer het de concurrentie kopieert dat simpelweg niet werkt.
Er is nog iets spannends wat op poten staat voor Twitter: de terugkeer van de voormalig POTUS. Donald Trump is door de vorige leiders van het social medium afgegooid, maar Elon, die naar eigen zeggen de ‘vogel heeft bevrijd’, die zorgt er straks voor dat de nogal uitgesproken en soms beledigende en tot geweld oproepende Trump toch maar terugkomen. Musk wil dat de blauwe vogel straks voor iedereen ‘warm and welcoming’ is. Vrijheid van meningsuiting staat hoog in het vaandel bij de ondernemer.
Ook moet Twitter heel verwelkomend zijn naar adverteerders, want Elon wil natuurlijk wel zijn bij elkaar geschraapte 44 miljard terugverdienen. Hij wil de deuren dan ook verder openzetten voor commerciële partijen en hun reclame. We zijn benieuwd: nu de kooi open is en de vogel kan gaan vliegen, kan het alle kanten op: gaat de vogel er zo met zijn geld vandoor en klapt hij tegen een raam of een windmolen, of zal hij inderdaad uitgroeien tot een paradijsvogel die Musk nog rijker zal maken dan hij al is?