De nieuwe slimme luidsprekers van Amazon zijn aangekondigd en komen ook naar Nederland. Amazon Echo Dot is een bolvormige luidspreker waarmee je kunt praten met de slimme assistent van Amazon: Alexa.
Het grootste voordeel van een smartspeaker noemden we net al: je kunt lekker tegen een slimme assistent aanpraten. Volgens Amazon heeft Alexa meer dan 50.000 vaardigheden. Je zal ze vast niet allemaal proberen, maar ze kan je vertellen wat het laatste nieuws is, je helpen een recept te vinden of bijvoorbeeld een liedje naar wens afspelen. Bovendien is het vanzelf een soort smarthomehub, waarbij je Alexa kunt vragen de lampen aan te doen, je thermostaat hoger te zetten of je fitnesssessie bij te houden.
De nieuwe generatie Echo Dot zou een verbeterde speaker hebben met een betere bas, maar houdt er wel rekening mee dat het een relatief kleine speaker is. Hij kan het best opboksen tegen andere kleine speakers, zoals een draadloze Bluetooth-luidspreker, maar het apparaatje zal niet snel tijdens een feestje de hele woonkamer met audio kunnen vullen. Vind je het niet erg als muziek niet keihard door de ruimte galmt, dan kun je hiermee prima vooruit, maar verwacht niet de beste van de beste audiokwaliteit.
De nieuwe variant Echo Dot heeft de mogelijkheid om de temperatuur te meten. Dat is bijvoorbeeld handig voor als je graag zou zien dat de temperatuur in huis altijd aangenaam is. Zo kun je het zo instellen dat je thermostaat automatisch wat omhoog gaat als het te koud is, al is dat iets dat uiteraard ook in een slimme thermostaat zelf vaak al kan. Maar wil je bijvoorbeeld dat een ventilator aanspringt als het te warm wordt, dan kun je daar wel weer heel handig die temperatuursensor voor inzetten.
Echo Dot is niet zoals de Nest Hub: het heeft geen scherm, waardoor je er geen Netflix op kunt kijken of hem niet kunt gebruiken als digitaal fotolijstje. Je kunt ook geen recept even stap voor stap teruglezen. Ook is de bediening wat ingewikkelder, omdat het veel minder visueel is, al heeft Amazon wel aanraakbesturing toegevoegd om te zorgen dat je niet alleen op stembesturing bent aangewezen. Door een tik te geven op de bovenzijde van het apparaat kun je muziek pauzeren of weer door laten spelen.
Wel zijn de ledjes in deze audiogadget wat veelzijdiger dan ze eerst waren. Zo kun je er niet alleen de tijd op zien, maar ook het weer of iets uit de kalender. Die leds schijnen door de stoffen speaker heen. Hij lijkt dus vrij simpel, maar hij kan meer dan je denkt. En, nu we het toch over het design hebben, natuurlijk is een ander voordeel van deze speaker zijn schattige, bolle uiterlijk.
Het grootste nadeel aan deze slimme speaker is waarschijnlijk deze: Alexa is de Nederlandse taal nog niet machtig. De slimme assistent is toch niet zo enorm slim. Je zal dus in het Engels moeten praten met Alexa. Dat maakt de slimme speaker voor bijvoorbeeld jonge kinderen minder toegankelijk (wat ook zo zijn voordelen kan hebben, zoals niet weten hoe ze zorgen dat Baby Shark wordt afgespeeld), maar ook is de kans op miscommunicatie groter, omdat wij over het algemeen nu eenmaal niet die Engelse tongval hebben. Alexa praat Engels en kan haar best doen met boerenkool-Engels, maar officieel is ze ook die taal natuurlijk niet machtig.
Wil je graag de Echo Dot met een klok, dan ben je hier 70 euro aan kwijt. Heb je liever gewoon de speaker en geen ledjes: dan heb je voor een tientje minder de iets eenvoudigere variant (die alleen de klok mist). Hoewel dit Echo Dot duurder maakt dan bijvoorbeeld Google Nest Mini, komt deze speaker qua volume wel een stuk beter beslagen ten ijs. En vergelijk het eens met de net zo bolle smartspeaker van Apple: Homepod Mini kost met 100 euro een stuk meer. Wel is het nu eind oktober, dus mocht je overwegen dit apparaat te kopen (of misschien een eerdere generatie), dan kun je beter Black Friday in november even afwachten.