Het festivalseizoen is aan en met morgen Pride, over een paar weekenden LatinVillage en nog veel meer festivals op het programma vragen we veel van onze smartphones. Zeker als de zon schijnt, omdat we dan die helderheid van het scherm ook nog flink opvoeren. Met deze tips houdt je telefoon je festival hopelijk wél vol.
Heel veel mensen hebben zonder dat ze het weten een heel leger aan apps openstaan op hun telefoon. Tenminste, jij denkt dat ze door een andere app te openen zijn verdwenen, maar stiekem staat je hele toestel nog met tien apps te jongleren. Je kunt dit op de meeste toestellen snel checken door naar boven te swipen. Kruis alle apps weg (en check bijvoorbeeld ook of je in je browser allemaal tabbladen open hebt) en je telefoon en batterij zijn je dankbaar.
Veel telefoons hebben de mogelijkheid om voor je te checken of er veel processen in de achtergrond draaien die eigenlijk niet nodig zijn. Door je telefoon te optimaliseren, vraagt je smartphone wat minder van je batterij. Zeker omdat dat processen zijn waar je zelf geen erg in hebt, dus je zal ze waarschijnlijk ook niet echt missen.
Het is niet in alle gevallen ideaal: waar een scherm in de bioscoop op de laagste stand in helderheid vaak nog steeds een flinke bak licht veroorzaakt, maakt die laagste stand je smartphone in de zon onleesbaar. Het is op een festival (waar je toch vaak met mooi weer naartoe gaat) niet heel makkelijk om je telefoonhelderheid laag te zetten, omdat de zon juist zo aanwezig is. Probeer het echter wel zoveel mogelijk te doen, en beperk je telefoongebruik tot tenten en Dixies.
Het betekent op elke telefoon iets anders: de batterijbesparingsmodus. Echter heeft het in de meeste gevallen wel zin en hoef je weinig te missen. Check goed hoe de batterijbesparingsmodus op jouw telefoon werkt, maar probeer hem wel zoveel mogelijk aan te zetten.
Sta je te genieten van een concert of lig je te slapen in je tent? Je hoeft echt je telefoon dan niet aan te hebben. Zo kun je focussen op de muziek en de ervaring (of je slaap en je dromen). Als je weer beschikbaar/wakker bent, dan zet je de vliegtuigstand weer aan. Dan gaat je telefoon namelijk weer signaal zoeken en dat kost ook de nodige batterij. Af en toe even vliegtuigstanden is ook rustiger voor je brein, want ja, zijn er echt veel belangrijke berichten dat je er bij wijze van spreken voor zou weglopen van je concert? Precies. Even ‘uit’ mag best.
Het kost een telefoon best veel moeite om wat hij ziet door de camera op het scherm te tonen. Wil je bijvoorbeeld je dansende vrienden fotograferen of filmen, doet dat dan snel. Dat is vaak én beter voor de actiefoto of -video, maar het kan ook enorm helpen batterij te besparen, in plaats van dat je soms minutenlang de videostand hebt openstaan, wachtend op dat perfecte moment.
Het kost een telefoon niet extreem veel moeite, maar wel wat. Houd hem zo minimalistisch mogelijk. Gooi regelmatig de apps eraf die je nooit gebruikt (of zelden, je kunt ze immers toch zo weer downloaden) en let daarbij op dat je ze niet alleen van je homescreen verwijdert, maar echt deïnstalleerd. Kijk in het verlengde daarvan of je je foto’s kunt back-uppen en verwijderen en of je niet gigantisch veel nummers gedownload hebt staan binnen Spotify.
Als je iets op je scherm doet en hij blijft vervolgens een half uur aan, dan ben je niet handig bezig. Zorg dat je scherm-timeouttijd tot een minimum is beperkt, want je batterij is dan een stuk minder snel leeg. Bovendien heeft zo’n lang aanstaand scherm helemaal geen zin als je smartphone alweer veilig en wel in je broekzak zit.
Als je het allemaal niet gebruikt, zet alle connectiviteitsdingen dan uit (behalve je data). Uiteraard moet je je locatie niet uitzetten als dat de manier is waarop jij en je vrienden elkaar vinden als iemand kwijt is, maar verder is een locatie niet per se nodig als je ergens op een festival staat. Netwerk-dingen houden je telefoon constant bezig en hier is ‘less’ echt ‘more’. Alleen moet je wel opletten dat bijvoorbeeld je beveiliging thuis weet dat je weg bent (mocht je dit met geofencing doen) en dat je smartwatch je stappen en gegevens niet meer doorgeeft aan je telefoon (wat vaak via Bluetooth werkt).
Hoewel je voor je batterij het beste zo min mogelijk apps kunt openhebben, kun je er ook voor kiezen om een app in te zetten die speciaal is bedoeld om je batterij zo optimaal mogelijk te gebruiken. AccuBattery is een goede optie, want die laat zien hoeveel tijd je nog hebt met je batterij (en laat meerdere scenario’s zien: gebruik je je telefoon veel, weinig of middelmatig?). Greenify is ook een goeie: die dwingt apps namelijk om te slapen, waardoor je meer batterij overhoudt voor een Ubertje naar huis.