Zonne-energie halen we natuurlijk per definitie uit de ruimte: de zon is in de ruimte, die energie gebruiken we en dus kun je spreken van zonne-energie uit de ruimte. Echter doen we dat allemaal veilig en wel op aarde. Zou het niet veel slimmer zijn om zonne-energie dichter bij de zon vandaan te halen? Engelsen hopen in 2035 een kerncentrale in de ruimte te plaatsen. De twist is alleen dat het niets met kernenergie te maken heeft, maar met die zonne-energie. Betekent dat dat we onze zonnepanelen van het dak kunnen halen en dat we alle kerncentrales kunnen opdoeken?
Laten we voorop stellen dat een zonnepaneel in de ruimte toch aanzienlijk effectiever is dan op aarde. Tegen de tijd dat een zonnestraal bij ons is gearriveerd is hij flink in sterkte afgenomen. Gelukkig maar, want wij zouden anders levend verbranden of op zijn minst huidproblemen krijgen. In de ruimte kan een zonnepaneel dertien keer zoveel energie in zich opnemen dan zijn collega’s op aarde.
Plus, hoe geweldig het ook is dat zonnepanelen binnenkort ook ‘s nachts energie kunnen genereren: het is op dit moment vooral overdag handig om zonnepanelen te hebben. In de ruimte heb je dat probleem niet, daar kan een zonnepaneel precies zo worden geplaatst dat de zon er altijd vrolijk in schijnt. De zonnepanelen worden echter niet zoals hun tegenhangers op aarde: ze worden aanzienlijk groter. Kilometers groot.
Waarschijnlijk is het goed te vergelijken met een datacenter: het is gigantisch. Space.com schrijft dat het ook ver van onze aarde moet worden geplaatst: 36.000 kilometer van de aarde. Dat is ook wel waar het nadeel ligt, want dat gevaarte moeten we wel de ruimte in zien te krijgen en daarvoor zijn veel lanceringen nodig: driehonderd.
Het idee is om in 2035 een zonnekrachtcentrale in de ruimte te hebben, die via spiegels en zonnecellen zorgt dat er energie wordt verzameld. Er is veel radiostraling in de ruimte en die wordt gebruikt om de energie naar de aarde te sturen. Een soort magnetron-effect: het zonlicht gaat in de spiegels, die sturen het door naar zonnecellen. Daarin wordt stroom gemaakt en dat weer weer via microgolven richting ons op aarde gezonden. Klinkt griezelig, maar de straling van je smartphone zou heviger zijn dan die van de microgolven.
Die microgolven kunnen niet zomaar worden opgevangen, want daarvoor moet nog een installatie worden gebouwd van 7 bij 13 kilometer. Het bedrijf dat achter deze plannen zit, is niet het minste: Airbus en de Universiteit van Cambridge zijn bij deze organisatie betrokken. Het Space Energy Initiative bestaat daarnaast uit satellietfabrikant SSTL.
De Britse regering werkt er ook aan mee. Er is dan ook al een startkapitaal verzameld van een paar miljoen om grondig onderzoek te doen. Er is al onderzocht dat het inderdaad echt kan, maar nu moet Space Energy Initiative nog gaan bekijken wat het zelf precies nodig heeft om het alles daadwerkelijk in gang te zetten en uiteindelijk nog meer geld bij elkaar te krijgen voor de echte bouw.
Kan dit het einde betekenen van kernenergie? Hoewel het geweldig zou zijn als dat het geval was, lijkt het daar nog niet op. Er moeten wel veel van dit soort zonneparken worden gebouwd wil je hetzelfde bewerkstelligen als kerncentrales kunnen. Maar het idee is er en wie weet waar ze nog achter komen wanneer ze het ook daadwerkelijk gaan bouwen. Het is nog even wachten, 2035, maar sowieso ziet de wereld er na alle emissieafspraken van 2030 waarschijnlijk -en hopelijk- wel een beetje anders uit.