Het was geen geheim dat Elon Musk niet blij was met de twitter activiteiten van Jack Sweeney. Dat is de man achter @ElonJet, het twitter account waar je live de locatie van Musk’s privéjet kon volgen. Inderdaad, kon, want vannacht heeft Twitter (lees: Musk) besloten @ElonJet te blokkeren. Terloops zijn ook het persoonlijke account van Jack Sweeney en tientallen andere twitter accounts die hij beheerd geblokkeerd. Ook is het niet meer mogelijk om tweets te posten over de ‘ElonJet’ accounts op andere platformen, zoals Instagram en Facebook.
Musk heeft eerder, voordat hij twitter baas was, al geprobeerd Sweeney met geld te verleiden het account offline te halen of in ieder geval te stoppen met het delen van locatie informatie van Elon’s jet. Dat lukte niet, dus heeft Musk Twitter maar gekocht om @ElonJet te kunnen blokkeren.
Ik chargeer misschien, maar het lijkt er wel een beetje op. Musk, die altijd zijn mond en tweets vol heeft van ‘vrijheid van meningsuiting’, gebruikt nu zijn 44 miljard kostende platform om iemand te blokkeren wiens activiteit hem niet zint.
Musk heeft inmiddels zelf ook al een verklaring gegeven waarom hij @ElonJet en al zijn accounts geblokkeerd heeft. Volgens de Twitter baas brengt het live volgen van personen, waarbij ook live de locatie van die personen openbaar gepubliceerd wordt, gevaarlijk. “Any account doxxing real-time location info of anyone will be suspended, as it is a physical safety violation”, aldus Musk in een tweet.
Als voorbeeld noemde hij dat een auto met daarin zijn kinderen onlangs gevolgd werd door een stalker die dacht dat Musk in de betreffende auto zat. Dat is uiteraard niet goed te praten, maar of het volgen van de whereabouts van Musk’s privéjet daarmee te vergelijken is? Hoe dan ook, @ElonJet is niet meer en Musk is ook al gestart met een juridische procedure tegen Sweeney.
Intussen heeft Twitter ook al haar privacy policy aangepast. Daarin staat nu dat het live delen van locatie-informatie verboden is. Ook als het informatie betreft die openbaar beschikbaar is.
“Live locatie-informatie, inclusief informatie die rechtstreeks op Twitter wordt gedeeld of links naar externe URL(‘s) van reisroutes, daadwerkelijke fysieke locatie of andere identificerende informatie die de locatie van een persoon zou onthullen, ongeacht of deze informatie openbaar beschikbaar is.”
Die beslissing werd in een tweet nog wat verder toegelicht, onder andere om twitter gebruikers te laten weten dat iedereen nog wel steeds zijn of haar eigen locatiegegevens live mag delen.
Dit is op z’n minst een bijzondere actie van Twitter en Musk. De nieuwe CEO, die al heel wat vreemde besluiten genomen heeft, riep bij (en ver voor) zijn overname van Twitter al dat hij het platform de ‘volledige vrijheid van meningsuiting’ wilde teruggeven. Dat illustreerde hij kort na zijn overname, door geblokkeerde tweeps als Trump terug op het platform te verwelkomen. Daar kun je vanalles van vinden, maar in principe is het streven naar vrijheid van meningsuiting zonder beperkingen – anders dan grenzen die door de wetgeving gesteld worden, zoals bedreigingen of het oproepen tot geweld – een goede zaak.
Echter, bij Elon Musk is er nog een beperkende factor. Je mag geen mening hebben die tegen de grote Elon in gaat, dat hebben heel veel twitter medewerkers al aan den lijve ondervonden in de eerste weken van zijn bewind bij het sociale netwerk. Musk is nogal van ‘It’s my way or the highway’ en hij dult al helemaal geen tegenspraak. In dit geval lijkt het er toch sterk op dat hij een regel ingesteld heeft met ‘veiligheid’ als excuus voor het monddood maken van een van zijn criticasters. Benieuwd wie het volgende ‘slachtoffer’ wordt.