02.06.2022
Nieuws

Geen Huawei wifirouters meer voor Belgische leger

By: Ron Smeets

BlogNieuws

Of het nu terecht is of niet, telecomapparatuur van Huawei is niet bepaald meer welkom in de meeste Westerse landen. Voordat de coronapandemie toesloeg lag de Chinese telecomgigant behoorlijk onder vuur. Corona heeft dat een beetje naar de achtergrond gedreven, maar Huawei, en ook ZTE, worden nog steeds gezien als fabrikanten aan wie ‘we’ onze telecomnetwerken liever niet toevertrouwen. De (vermeende) banden tussen de Chinese fabrikanten en de volop spionerende en controlerende Chinese overheid maken ons westerlingen op z’n zachtst gezegd kriegelig. Onder het mom, je moet de kat niet op het spek binden zijn, en worden, telecom (netwerk)apparatuur van de Chinese fabrikanten aan de straat gezet.

Chinese routers als mobiele hotspot

Het Belgische leger is de volgende in de rij. Daar worden nu 300 wifirouters van Huawei ontmanteld. Dat heeft de ministier van Defensie, Dedonder, bekend gemaakt. Saillant detail: de Huawei routers stonden al langere tijd ter discussie maar het leger heeft altijd ontkend dat ze deze Chinese routers in gebruik had. Onterecht, zo blijkt nu dus.

Tussen 2016 en 2019 kocht het Belgische leger meer dan 600 van deze routers, waarvan er nu dus nog 300 in gebruik zijn als mobiele hotspot voor internettoegang. Het leger benadrukt dat de routers niet verbonden zijn met militaire netwerken, zo schrijft HLN.

spionage-a.jpeg

Geen bewijs voor spionage

Het duurt nog wel even voordat alle Huawei wifirouters vervangen zijn. Een woordvoerder van defensie gaf aan dat de overstap naar Cisco routers voor het eind van dit jaar afgerond zal zijn.

Intussen roept Huawei dat ze het besluit van de Belgische overheid betreuren en de Chinese fabrikant benadrukt nog maar eens dat zij nog nooit te kampen hebben gehad met een ernstige inbreuk op de cyberveiligheid. Niet in Europa en niet in de rest van de wereld. Tsja, toegeven dat ze voor de Chinese overheid werken, áls dat al zou gebeuren, zullen ze natuurlijk nooit doen. En, goede spionnen zorgen ervoor dat hun ‘werk’ niet ontdekt wordt.

Daarmee zeg ik niet dat Huawei (en andere Chinese fabrikanten) zich schuldig maken aan spionage of andere zaken in opdracht van de Chinese overheid, maar het sentiment dat de afgelopen zes jaar ontstaan is rondom China en haar ‘controlfreak policy’, is moeilijk weg te poetsen. Daar is China zelf voor een groot deel debet aan. Het ‘cancellen’ van Huawei kun je wat mij betreft scharen onder de noemer ‘voorkomen is beter dan genezen’.

Share this post