05.05.2022
Technologie

Achtervolgd worden in een bos door een zwerm… drones

By: Ron Smeets

BlogTechnologie

Ik ben ooit, na een niet zo handige actie in de buurt van een bijennest in een bos, door een zwerm bijen achtervolgd. Dat was bepaald geen pretje. De schaafwonden van takken en struiken die ik op mijn vlucht raakte, waren een week later nog steeds te zien, en voelen. De bijen slaagden er duidelijk beter in om al die obstakels te ontwijken, maar gelukkig kon ik mijzelf uiteindelijk wel snel genoeg uit de voeten maken om er zonder bijensteken van af te komen. Nee, dan word ik toch liever achtervolgd door een zwerm drones. En dat kan, met dank aan enkele Chinese wetenschappers, ook in een dichtbegroeid bos.

Drones navigeren zelfstandig door begroeiing

Wetenschappers van de Zhejiang University zijn er namelijk in geslaagd een zwerm drones te ontwikkelen die zonder menselijke hulp (besturing) een persoon (of ander bewegend object) op de voet te volgen in een bos, ook als dat dichtbegroeid is. De drones zijn uitgerust met speciale sensoren waardoor ze takken en andere begroeiing detecteren en daar kundig omheen navigeren, zonder het te volgen object ‘uit het oog’ te verliezen. Hoe dat in zijn werk gaat en er uit ziet? Daar hebben ze een demo-video gemaakt.

Inzet bij zoekacties na rampen

De drones van deze zwerm communiceren voortdurend met elkaar en ze delen gegevens over het terrein en de obstakels die ze tegenkomen. Obstakels worden onder andere ‘in kaart gebracht’ met behulp van camera’s met dieptesensoren. Door met elkaar te communiceren kunnen de drones informatie over de route en obstakels van andere drones in de zwerm gebruiken om obstakels te ontwijken.

Bij natuurrampen zoals aardbevingen en overstromingen kan een zwerm drones helpen bij zoekacties, hulpverleners volgen en/of begeleiden of zelfs, als grotere drones gebruikt worden, noodvoorraden afleveren aan slachtoffers die niet bereikbaar. Bij bosbranden ze bijvoorbeeld ingezet worden om snel informatie te verzamelen, vlak bij de brandhaard, zonder dat daarvoor het leven van menselijke hulpverleners voor op het spel gezet moet worden, aldus de Chinese wetenschappers.

Share this post