Samsung heeft een prima kwartaal achter de rug. Dat is voor de Koreaanse fabrikant ook wel weer eens leuk. Nu gaat het al jaren niet écht slecht met deze tech-gigant, zeker als je het vergelijkt met concurrent Huawei. Maar, in het eerste kwartaal van dit jaar steeg de winst, vergeleken met een jaar eerder, met meer dan 50 procent, naar omgerekend zo’n 10,5 miljard euro (14,1 biljoen Koreaanse Won). Ook de omzet steeg, voor het derde kwartaal op rij, naar een recordhoogte; 58,1 miljard euro (77,8 biljoen Won).
De grote drijfveren van deze omzet en winststijgingen waren de memory en smartphone divisies. Zij namen met respectievelijk 6,3 en 2,8 miljard euro winst samen meer dan 85 procent van alle winst voor hun rekening. De omzet van beide divisies kwam uit op iets meer dan 44 miljard euro (59 biljoen Won), ofwel zo’n 75 procent van de totale omzet. Kortom, beide divisies behaalden niet alleen forse omzetten, ook de marges waren relatief beter dan die van de andere Samsung onderdelen, zoals de displays en tv’s.
Hoewel de smartphone tak van Samsung dus nog steeds dikke winsten boekt, moet wel aangetekend worden dat de resultaten van die divisie minder goed waren dan een jaar eerder. Samsung wijt dat aan de welbekende chiptekorten waardoor er minder smartphones geproduceerd kunnen worden. Bovendien, zo stelt Samsung, heeft de geopolitieke onrust ook zijn weerslag op de smartphone markt.
Daarnaast heeft Samsung natuurlijk ook al enkele jaren te maken met het feit dat de high-end modellen (Galaxy S-serie) steeds moeilijker aan de man en vrouw te brengen zijn. De veel goedkopere Galaxy A-series – wat soms meer dan 1000 euro prijsvoordeel kan opleveren – doen qua prestaties voor de gemiddelde gebruiker nauwelijks nog onder voor hun duurdere broers. Simpel gezegd, die toestellen met prijskaartjes van 1000 tot 1500 euro zijn dat geld gewoon niet meer waard.
Wat betreft de omzet- en winstverwachtingen voor het komende kwartaal, en de rest van het jaar, houdt Samsung ondanks de al drie maanden op rij stijgende omzet, nog wel een slag om de arm. Het verdere verloop van de coronapandemie (die in China nog altijd tot forse lockdowns en fabriekssluitingen leidt), de geopolitieke situatie in de wereld en, uiteraard, de chiptekorten, worden daarvoor nauwlettend in de gaten gehouden.