Wat al een tijdje werd verwacht, dat is gebeurd. Er is een ‘dode raket’ op de maan gecrasht. In eerste instantie werd gedacht dat het ging om een onderdeel van SpaceX, maar het blijkt te gaan om een onderdeel van de Chinese Chang’e 5-T1-missie. Aangezien China het ontkent, blijkt dus maar weer hoe moeilijk het is om ongeleide projectielen te identificeren.
Toch hoeven wetenschappers zich niet voor hun kop te slaan: ze hebben namelijk ook heel veel aan het feit dat dit onderdeel crashte. Zo konden ze namelijk zien hoe het zit met die kracht die het uitoefent op de maan. Het onderdeel, waarschijnlijk een hele raket, ging met maar liefst 8.000 kilometer per uur tegen de maan aan.
Het enige jammere is dat het precies gebeurde aan de donkere kant van de maan, waardoor wetenschappers enerzijds gelijk hebben gekregen toen ze weken geleden hun voorspelling deden. Anderzijds betekent die impact aan de donkere zijde wel dat telescopen of ruimtevaartuigen het niet hebben kunnen waarnemen. Wat de impact is, dat weten we dus nog helemaal niet.
Helaas zijn er geen beelden van hoe de raket insloeg, maar als we even geduld hebben, dan kunnen we straks wel zien wat de nasleep is. NASA’s Lunar Reconnaissance Orbiter komt namelijk half maart in de juiste positie om er foto’s van te kunnen maken. Hij is neergekomen in de krater genaamd Hertzsprung en die is ongeveer zo groot als Engeland.
Hoe konden wetenschappers er toch zo naast zitten in denken dat het een onderdeel van SpaceX was? En is het wel van de Chinezen, aangezien zij het ontkennen? Veel wetenschappers zijn juist blij dat ze hebben kunnen zien dat het om een Chinese raket ging en dat ze zo goed de impact in kaart kunnen brengen met computeranimaties. Ze zien het wel aan iets heel specifieks: het type verf dat is gebruikt door SpaceX en de Chinezen.
In ieder geval zou de impact geen invloed hebben om de plannen die NASA heeft met zijn Artemis-missies. Heb jij je naam al genoteerd zodat die in de ruimte kan zweven? In ieder geval zijn wetenschappers nog wel even bezig met het onderzoeken van de impact van de raket: het zegt heel veel over de grond van de maan, maar ook welke impact zo’n raket bijvoorbeeld op aarde zou kunnen hebben, was hij net de andere kant op getorpedeerd.
Tegelijkertijd mogen we deze botsing als mensheid nooit vergeten, want het kan zijn dat er bepaalde microbes of moleculen van aarde nu op de maan zijn beland. Als die worden gevonden, kunnen we ten onrechte denken dat dat bewijs is dat er ooit leven op de maan was, terwijl dat dus gewoon bij ons op aarde vandaan komt. Ook moet het een waarschuwing zijn van hoe we met de ruimte omgaan: ruimtepuin wordt immers letterlijk en figuurlijk een steeds groter wordend probleem.