Ruimtereizen is voor veel mensen een droom, een wens en misschien zelfs een doel. Toch is het maar weggelegd voor een paar geluksvogels en een heleboel rijken. Jammer, maar er is nu toch een manier om iets van jezelf de ruimte in te sturen.
Het is jammer dat dit nieuws niet op palindroomdag (22-02-22) verscheen, want je naam naar de maan is natuurlijk perfect, maar aangezien het NASA is die deze actie is gestart, vertaalt dat natuurlijk niet helemaal lekker naar het Engels. NASA geeft mensen nu de kans om hun eigen naam rond de maan te laten vliegen.
We schreven laatst al over de Artemis I-missie, dat is de eerste onbemande vlucht naar de maan in voorbereiding op de bemande Artemis III-missie. Helaas heeft hij vertraging opgelopen, waardoor hij niet in februari de lucht in ging, maar pas in mei. Toch is er niet alleen maar slecht nieuws over deze missie, want je kunt nu dus zorgen dat je naam meevliegt.
Het leuke is dat het nog gratis is ook: je hoeft er niets voor te betalen, je hoeft alleen maar je voornaam en je achternaam in te vullen op de website van NASA. Jouw naam in de ruimte, hoe vet is dat? Nou ja, totdat aliens hem onderscheppen en alle mensen waarvan ze de naam weten opsporen en meenemen.
Je naam gaat dan waarschijnlijk in mei de lucht in vanaf Kennedy Space Center in Florida, waarna het 280.000 mijl (450.000 kilometer) reist naar de maan. Met jouw naam dus?
In ieder geval blijft het ruimtevaartuig langer in de lucht dan de meeste NASA-missies, zeker omdat hij gewoon in de baan rond de maan zal zweven en niet landt op een ruimtestation. Dat is omdat NASA wil checken hoe het in de diepe ruimte is en wil bewijzen dat het veilig is voor de mensheid om ons bestaan uit te breiden naar de maan.
NASA heeft eerder eenzelfde actie gedaan met namen, want je kon in 2017 je naam mee laten reizen op de Insight Marslander: iets wat 2 miljoen mensen hebben gedaan. Het zal ons niets verbazen als dat nu nog meer mensen worden, want door alles wat er op aarde plaatsvindt lijkt het steeds aantrekkelijker om te verhuizen naar een plekje in de ruimte. Of er in ieder geval lang naar op vakantie te gaan: Artemis I blijft ongeveer een maand tot anderhalve maand weg.