27.01.2022
Metaverse

​Dit is het verschil tussen het Metaverse en Web3

By: Laura Jenny

BlogMetaverse

We raken er bijna niet over uitgepraat: het Metaverse. Het ‘nieuwe’ internet. Of tenminste een nieuwe manier om het internet te benaderen. Maar, hoe zit dat dan met Web3? Dit zijn de verschillen én de overeenkomsten tussen de twee.

Second Life

Het Metaverse heeft in principe geen echte voorgangers, maar je zou wel kunnen stellen dat bijvoorbeeld Second Life een soort voorloper was. Een online omgeving waarin mensen samenkomen in een online omgeving en daar een ‘tweede leven’ leven. Dus waar je in de echte wereld schoenen voor jezelf koopt, ga je in de virtuele wereld schoenen kopen voor je avatar.

Web3 heeft wel een voorganger (en of er twee zijn, dat valt te bediscussiëren): Web1. Dit was de opkomst van het internet: bij elkaar geraapte HTML-bouwwerken uit de jaren ‘90. Sommige mensen vinden dat Web2 is overgeslagen, anderen menen dat dat de social media-tijd is. Facebook, Instagram, Snapchat en Twitter.

Metaverse en Web3

Laten we vooropstellen dat zowel het Metaverse als Web3 geen vaststaande definities hebben, net als dat Web2 dat ook niet helemaal heeft. De één denkt bij Web3 vooral aan een gedecentraliseerd internet, waarbij er minder monopolies en regels zijn en meer vrijheid. Iets wat onder andere interessant zou zijn voor kunstenaars en andere creatieve mensen.

Of het nu om Web3 gaat of het Metaverse: er wordt al volop geïnvesteerd in beiden. 24 miljard euro werd er vorig jaar alleen al in blockchaintechnologie gestoken. Zowel de Metaverse als Web3 hebben alles te maken met de blockchain (en cryptomunten ook). Waar Web3 vooral gaat om de blockchain als basis, is de blockchain in het Metaverse minder prominent. Het is aanwezig, want het is de basis van cryptovaluta en daarmee zullen we mogelijk veelal betalen in het Metaverse. Er zullen namelijk ook creatieve uitingen worden verhandeld als NFT’s en die betaal je met crypto.

Niet meer afhankelijk van likes

Web3 moet de internetverlossing worden voor creatieve mensen, die hiermee eindelijk betaald krijgen voor hun creatieve uitspattingen zonder dat ze hiervoor hoeven te voldoen aan een bepaald aantal likes, volgers, etcetera. Het Metaverse wordt een soort platform bovenop het Web3, dat waarschijnlijk alsnog wel door grote bedrijven wordt gerund, waardoor je alsnog niet helemaal het eigenaarschap hebt over je content en je account. Het Metaverse bereik je straks voornamelijk via VR- en AR-brillen en draait meer om de ervaring, terwijl Web3 meer draait om eigenaarschap en objecten.

Tegelijkertijd zijn er ook overeenkomsten: ze staan allebei aan de rand van een nieuwe internetgeneratie, zijn gebaseerd op HTTP 2.0 en hebben allebei grote mensenmassa’s nodig om echt succesvol te zijn en veel geld te genereren. Dat lijkt mede door de aankondiging van Meta extra te gebeuren, maar ook dankzij platforms als Decentraland en Sandbox, die al bewijzen succesvolle onderdelen te zijn van het Metaverse. De enorme opleving van cryptovaluta bewijst dat de blockchain blijft.

Veiligheid voorop?

Op dit moment zijn we als wereld al flink stappen aan het zetten in Web3 en in het Metaverse, maar we moeten opletten hoe snel het gaat. Uiteindelijk zullen er zelfs over decentrale zaken toch centrale wetten en regels moeten worden gemaakt om te zorgen dat iedereen Web3 en/of het Metaverse veilig kan betreden.

We hebben dat immers juist in Web2 helemaal verkeerd zien gaan en het is daarom dat Meta er zo op gebrand is een nieuwe naam te nemen, ver weg van het imago van Facebook, en juist dichtbij de nieuwe belofte dat het met zijn ondoordringbare logo maakt om een betere plek te zijn voor de mensen.

Share this post