Microsoft heeft een bijzondere geschiedenis als het om games gaat: het bewees niet altijd achter de rest aan te lopen door bijvoorbeeld nooit met een handheld te komen, maar tegelijkertijd heeft het vooral in het PlayStation 3/Xbox One-tijdperk echt wat laten liggen. Hierdoor werd er in Nederland veelvuldig gekozen voor Sony’s console, maar Microsoft lijkt zich een weg terug te hebben gevochten. Dit is hoe.
De grootste reden dat Microsoft weer helemaal op de kaart staat waar het om games gaat, dat is Xbox Game Pass. Dit is een abonnementsvorm waarbij je voor een vast bedrag per maand toegang krijgt tot een hele bieb aan games. In eerste instantie moest je die wel eerst downloaden, maar nu kun je ze ook streamen. Microsoft, dat ooit niet zo heel positief tegenover het internet stond, is inmiddels een van de machtigste en wijdverspreide bedrijven ter wereld als het om verbinding gaat.
Om die reden is een dienst als Xbox Game Pass ook een hit: het heeft de infrastructuur toch al liggen voor bijvoorbeeld Office en Windows. Xbox Game Pass werkt bovendien niet alleen op Xbox-consoles, want je kunt het ook gebruiken op de PC. Sterker nog, Microsoft is van plan om de naam voor de PC-variant te wijzigen naar PC Game Pass. Daar kiest het voor omdat PC-gamers er wel eens van in de war raken wanneer iets Xbox als branding heeft.
Maar Game Pass is niet zomaar succesvol geworden, immers is Stadia ook een clouddienst met een bieb aan games en heeft Sony ook PlayStation Now. Er is meer voor nodig. De grootste troef die Microsoft hier in handen heeft is waarschijnlijk het feit dat het diverse studio’s heeft gekocht, waaronder het gigantische Bethesda. Bovendien belooft het gamers dat de games van eigen studio’s meteen op de releasedag op de dienst te vinden zijn.
Kortom: je betaalt dan niet meer 60 euro voor je game, maar slechts je abonnementsgeld van 12 euro per maand, waarmee je direct toegang hebt tot de nieuwste releases. Dat is niet alleen leuk voor nieuwsgierige aagjes, maar ook voor mensen die willen voorkomen dat anderen een voorsprong op ze hebben in een game, alleen omdat ze hier eerder toegang toe hadden.
Er is nog iets dat bij Microsoft speelt als het om games gaat, en dat is een aankondiging die het al deed toen het Windows 11 onthulde: er komt een betere integratie met Android apps. En nu is deze week bekendgemaakt dat Google in 2022 Google Play Games naar Windows-PC’s brengt. Hiermee kun je spellen uit de app-store Google Play spelen op je Windows-laptop of andere apparaten die het besturingssysteem van Microsoft draaien. Je moet hier trouwens minstens Windows 10 voor hebben, dus dit is niet alleen voor de nieuwste Windows.
Een andere troef die Microsoft momenteel heeft, dat is Halo Infinite. De game is ontzettend lang in ontwikkeling geweest, maar gooit hoge ogen in de reviews. Qua gameplay, qua uiterlijk, qua verhaal: samen met 343 Industries heeft Microsoft shootergoud in handen. Juist voor een game die van oorsprong wat traditioneel is, omdat de franchise al zo lang loopt, is dat een grote plus in het battle royale-geweld dat we de laatste jaren om onze oren kregen.
Inmiddels is Sony wel van plan om iets in zijn abonnementen aan te passen, want het zal toch moeten concurreren met Microsoft, dat zich weer volledig heeft teruggevochten na de iets minder goed presterende Xbox One. Misschien is de tijd van consolewars wel voorbij en draait nu alles om een veel breder plaatje: eentje waarin Microsoft met zijn grote PC-tak en invloed door Windows alvast een streepje voor heeft.