16.11.2021
Technology

​Toch weer een ruimte-ruzie tussen de VS en Rusland

By: Laura Jenny

BlogTechnology

Een koude oorlog is het niet bepaald, maar de Verenigde Staten hebben wel onenigheid met Rusland waar het gaat om de ruimte. Rusland deed er een rakettest en hierbij werd een Russische satelliet opgeblazen. Dat zorgde ervoor dat allerlei ruimtepuin ontstond dat ook nog eens een gevaarlijke situatie opleverde voor het International Space Station.

Brokstukken rondom het ISS

Het ISS moest maatregelen nemen om te zorgen dat er geen brokstukken tegenaan kwamen. Niet bepaald een ideale situatie. Sowieso is het niet wenselijk om nog meer ruimtepuin te creëren: er zouden maar liefst vijftienhonderd grote stukken en nog een ontelbare hoeveelheid kleinere stukjes afval zijn ontstaan: die gaan alleen maar sneller door de ruimte vliegen en vernietigen alles in hun pad. Hoe meer ruimteafval, hoe moeilijker het straks voor ons op aarde is om naar andere plekken in ons heelal te gaan.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in de Verenigde Staten is not amused, zeker omdat de astronauten en kosmonauten op het ruimtestation nu in gevaar zijn gekomen. Overigens bevinden zich nog steeds Russen (want kosmonauten) op het station, dus het is niet alleen maar een Amerikaans feestje. Er zitten naast vier Amerikanen één Duitser en twee Russen op het station. Zij moesten allemaal in een ruimtevaartuig plaatsnemen dat bestaat om ze naar Aarde terug te brengen. Nu waren ze er vast gaan zitten om te schuilen tegen het puin: kortom, het International Space Station was in groot gevaar.

VS versus Rusland

Dat is tenminste de kant van het verhaal van de VS. Rusland ziet dat heel anders. De Russische NASA, Roskosmos genaamd, zeiden dat het allemaal zo’n vaart niet liep en dat het ISS zich in de veilige zone bevindt. Rusland nam geen blad voor de mond. De Minister van Buitenlandse Zaken van Rusland zei dat de Amerikanen zelf in de ruimte met nieuwe wapens experimenteren en dat het enorm hypocriet was dat de Amerikanen de Russen ervan betichten risicovol met de ruimte om te gaan.

China was eerst ook erg enthousiast met dingen stukmaken in de ruimte. Ook hierover maakt de rest van de wereld zich zorgen. Tegelijkertijd wordt bijvoorbeeld Starlink toegestaan om duizenden satellieten in de baan rond de Aarde te brengen om internet te verzorgen. En zo zijn er meer bedrijven die de ene na de andere satelliet de ruimte inschieten, wat ook niet altijd zonder risico of ruimtepuin is. Wordt ongetwijfeld vervolgd, gezien de vele projecten die nu gaande zijn in die grote ruimte om ons heen.

Share this post