Pinterest is een bijzonder social medium, zo concludeerden we al in het eerste deel van ons drieluik over het fenomeen. Waar het voor is, dat weet je nu, maar hoe gebruik je het? Hoe pin je iets dat je tof vindt op het internet of hoe maak je zelf een pin op basis van een eigen foto? We leggen het volledig uit.
Om een account op Pinterest te maken, hoef je alleen naar Pinterest.com te gaan of de app te downloaden. Vroeger had je een uitnodiging nodig, maar dat is nu niet meer het geval. Je kunt wanneer je maar wil een account aanmaken.
1. Ga in de browser rechtsboven naar ‘Registreren’
2. Vul je e-mailadres in, bedenk een wachtwoord en voer in hoe oud je bent
3. Vervolgens heet Pinterest je welkom en moet je extra vragen beantwoorden, namelijk je gender, taal en regio
4. Dan vraagt Pinterest waar je in geïnteresseerd bent. Dit moet helpen om je inspiratie te bieden voor borden, dus zorg dat je een selectie maakt die echt bij je past
5. Vervolgens raadt Pinterest je aan om de app ook te gebruiken en dan ben je klaar (vergeet niet je mail te checken, want achteraf vraagt Pinterest je nog dit te verifiëren)!
Je kunt zelf kiezen wat jij wil dat je eerste pin is. Het is makkelijk kiezen omdat Pinterest op basis van je voorkeuren al wat aanraders geeft. Pik er daar eentje uit en doe het volgende om deze aan een bord toe te voegen:
Eigenlijk begint het dan pas, want je start dan met het bedenken wat je allemaal wil gaan pinnen. Waarschijnlijk heb je besloten om Pinterest te nemen met een bepaald doel. Pas op: voor je het weet heb je veel meer borden dan je van tevoren had kunnen bedenken. Om een voorbeeld te noemen: ik ben dol kattenfoto’s, vegetarisch eten, reizen en ik geef binnenkort een 90’s feestje. Ik wilde eigenlijk alleen een bord aanmaken met inspiratie voor mijn 90’s party, maar inmiddels heb ik al een bord met mijn favoriete kattenplaatjes, vegarecepten die ik nog wil proberen en ben ik nog van plan om een reisbord te maken, als de wereld daar ook weer wat meer klaar voor is.
Het is natuurlijk geen probleem om meerdere borden aan te maken: het kost geen geld en het is handig om alles in silo’s op te slaan. Immers passen kattenplaatjes en jaren ‘90-items niet bepaald bij elkaar. Het is dus eerder aan te raden om meerdere borden te maken, maar denk wel goed na over wat je op één bord gaat doen. Kattenplaatjes kun je onderverdelen in rassen, in katten in het water en katten op het land, in kittens en oude katten, en ga zo maar door: probeer niet door te slaan, want het blijft overzichtelijker als je ook alweer niet te veel borden maakt. Tenzij je het bijvoorbeeld nodig hebt voor je werk, als je echt snel iets moet vinden in een specifieke categorie.
Het is en blijft een social medium: je kunt natuurlijk ook pins van anderen liken, zonder dat je ze in een bord van jezelf zet. Je kunt dan op een pin tikken, naar het praatballonnetje gaan en dan zie je de reacties en kun je zelf reageren.
Een handige tip voor als je graag van de browser gebruikmaakt, dat is een Chrome-extensie te gebruiken waarmee je bij alle webpagina’s die je bezoekt een P van Pinterest ziet. Klik hierop om bijvoorbeeld snel een artikel toe te voegen aan een van je borden.
Zo, de basis Pinterest is nu gelegd. Je weet wat het is, je weet hoe je het kunt gebruiken en volgende keer gaan we kijken of je Pinterest ook zakelijk kunt inzetten en zo ja, hoe.
Tot volgende week!