13.10.2021
Nieuws

​Zijn onze lichamen wel klaar voor de opwarming van de aarde?

By: Laura Jenny

BlogNieuws

Je kent dat vast wel, dan is het bij ons lente en lopen mensen in rokjes, maar zie je in Amsterdam toeristen lopen met winterjassen en mutsen. Als je lijf eenmaal gewend is aan een bepaald klimaat en een bepaalde temperatuur, dan is het niet makkelijk om te wennen aan iets totaal anders. Hoe moet dat nou straks als de aarde nog verder opwarmt?

Heet weer

Er zijn mensen die onderzoek doen naar wat een verhoging van de buitentemperatuur doet met het lijf. Dat is bijvoorbeeld goed te onderzoeken op atleten. Oliver Gibson is zo iemand. Hij doet onder andere onderzoek naar hoe atleten zorgen dat hun lijf gekoeld blijft in warme temperaturen. We weten wel dat een lichaam dat in een goede conditie verkeert ook beter is in koel blijven, maar Oli denkt dat dat ook van toepassing kan zijn op heet weer door klimaatverandering. Juist voor mensen die geen topatleten zijn.

Train je lijf op hitte

Oli meent dat we niet op onze lauweren kunnen blijven rusten, maar dat we in actie moeten komen. De warmte komt eraan, laten we zorgen dat onze lichamen hier ook op voorbereid zijn. Zo gaan er hopelijk minder mensen dood bij een hittegolf. Oli gelooft dat iedereen zich kan aanpassen aan hitte, zelfs oudjes. Al na vijf dagen sporten en in een heet bad zitten zag Oli in zijn onderzoek dat het lijf zich begon aan te passen. De standaard lichaamstemperatuur kan zomaar 0,5 graden lager worden.

Een belangrijke rol in het koelen van het lichaam, dat is zweet. Heel fijn is het niet, maar als je snel gaat zweten betekent het dat je het erg warm hebt. Zorg dus dat je veel water drinkt (niet te koud) om je vocht weer aan te vullen. Je kunt dat trouwens niet alleen zien aan je zweetproductie: eerst zie je dat er meer bloed door je lijf gaat, waardoor je rood wordt en dan begin je te zweten. In principe koelt zweet pas zodra het van je huid af is. Het gedeelte onder die zweetdruppel wordt dan koeler en dus ook het bloed dat daar op dat moment stroomt.

Zweten is weten

Het koelere bloed gaat door je lijf en koelt je ook van binnen. Het gaat dus veel verder dan alleen het koelen van je rode, warme huid. Kortom, je hebt er wel baat bij dat je cardiovasculaire systeem goed werkt. Oftewel: je hart moet lekker doorkloppen en meer bloed is beter dan minder. Niet voor niets wordt je afgeraden om te sporten op dezelfde dag als je hebt bloed gegeven. Je voelt je slap, omdat je lijf het even moet doen met wat minder van dat levenselixer.

Even terug naar die klimaatverandering, want wat heeft die met sporten te maken? Wel, je kunt je lichaam er wat beter op instellen dat het heter wordt, door jezelf regelmatig bloot te stellen aan meer hitte. Sporten is daar een voorbeeld van, maar bijvoorbeeld ook een warm bad nemen. Je kunt jezelf trainen om te gaan met de hitte. Check als je gaat sporten bijvoorbeeld hoe je hartslag ervoor staat en in hoeverre je begint te zweten. Zeker als je bijvoorbeeld een week dezelfde sportroutine doet in een warmere omgeving, dan moet je echt al vooruitgang zien in hoe je lichaam omgaat met de hitte. Natuurlijk loopt het allemaal niet zo’n vaart bij klimaatverandering, maar één ding is zeker: stilzitten en blijven wachten tot het je overkomt is sowieso geen goed idee.

Fotocredits: Uxdbox

Share this post