08.10.2021
Online

​HackShield biedt nu iedereen gratis cybercrime-training

By: Laura Jenny

BlogOnline

Het is voor volwassenen vaak al moeilijk te zien wanneer iets phishing is, of wanneer ze gehackt zijn, laat staan voor kinderen. Bovendien is er ook nog schaamte, waardoor kinderen aarzelen om het hun ouders te vertellen wanneer er wel iets spookt op computer of smartphone. Om kinderen meer bewust te maken van cybercriminaliteit is er HackShield in de Klas.

450 Junior Cyber Agents

Vandaag trapten 450 Junior Cyber Agents in AFAS-theater Leusden de campagne af. Die Junior Cyber Agents zijn kinderen van 8 tot 12 jaar die meedoen aan HackShield in de Klas. Dit is een lesprogramma waarbij kinderen leren hoe ze om moeten gaan met digitale criminelen. Of tenminste: hoe ze zorgen dat zij en hun apparatuur uit handen blijven van hackers.

HackShield in de Klas is een anti-cybercrimegame die door de politie wordt ondersteund. Het idee is om mensen al jong te vertellen over de gevaren die er zijn op het internet, in de hoop dat steeds minder mensen slachtoffer worden van deze online criminaliteit. Ruim 1,2 miljoen mensen is er wel eens slachtoffer van geweest en dat blijken vooral jongeren te zijn. Belangrijk dus om die groep hiertegen beter te wapenen. Daarom hebben met HackShield de politie, Flavour, Rabobank, ESET NL en AFAS de handen ineensgeslagen om dit voor elkaar te krijgen.

HackShield

Het HackShield-programma bestaat al een tijdje. In november 2018 is het begonnen en er zijn al 58.000 Cyber Agents uit voorgekomen. Meer dan negentig gemeenten doen iets met HackShield. De serious game HackShield Future Cyber Heroes moet kinderen rond de 10 door opdrachten te doen en puzzels op te lossen beter alert te maken op dingen die niet kloppen op het internet. Het gaat daarbij niet alleen om hacken en phishing, maar ook cyberpesten maakt er deel van uit.

Door kinderen al jong goede online gedragingen aan te leren en de gevaren te laten zien, maar bijvoorbeeld ook aandacht te geven aan data en wat daar zoal mee kan, leren kinderen wat hun online aanwezigheid zoal kan betekenen. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor anderen. Het is wat dat betreft echt een ambassadeursprogramma, waardoor de kinderen Junior Cyber Agents worden genoemd.

Kennis doorgeven

Tim Murck, de CPO van Flavour zegt: “Cybercriminaliteit is een groeiend probleem voor de samenleving. We moeten kinderen echter niet als potentieel slachtoffer zien maar hun digitale behendigheid juist gebruiken om oudere generaties te helpen en een positieve beweging te creëren. Een soort digitale scouting. Vroeger hielpen scouts een oma met oversteken, nu leren onze jonge cyberagenten aan oma hoe een phishingmail te herkennen.”

Niet dat het alleen voor jongeren is. Er is vandaag ook HackShield voor Volwassenen gelanceerd. Hier kun je gratis instructies en informatie zien om je cyberveiligheid te verbeteren. Een heel goed initiatief, of je het nu gebruikt om iets nieuws te leren of simpelweg je kennis even op te frissen.

Share this post