20.08.2021
Technologie

Raken we door smartwatches geobsedeerd met onze gezondheid?

By: Laura Jenny

BlogTechnologie

We schreven laatst al over A.S.R. Vitality, een systeem dat ervoor kan zorgen dat je om vijf voor twaalf ‘s nachts ineens rondjes door je woonkamer loopt, om maar te zorgen dat je je stappen-aantal haalt. Hadden we je tien jaar geleden gevraagd hoeveel stappen je gemiddeld op een dag zet, dan zat je er waarschijnlijk faliekant naast, maar inmiddels weten we steeds meer over onze gezondheid. Maar, maken die wearables ons niet een tikkie neurotisch over onze levensstijl?

Rusthartslag

Ik weet inmiddels precies hoe mijn hartslag is in rust, waardoor ik heel goed weet wanneer ik misschien ziek aan het worden ben: mijn rusthartslag is dan ineens een aantal slagen sneller, omdat mijn lijf haar best doet om de ziektekiemen uit te roeien. Vroeger had ik dit helemaal niet geweten. Ook krijg ik zo’n beetje elk uur om tien voor heel een trilling: je moet je 250 stappen nog zetten die je elk uur hoort te zetten.

Hoewel het goed is om wat meer focus te hebben op de gezondheid, kan het ook te ver gaan. Zo blijkt een vrouw in de Verenigde Staten maar liefst 916 ECG’s in één jaar tijd te hebben laten maken (ja, dat zijn er inderdaad ongeveer drie per dag), omdat haar smartwatch haar ‘gezondheidsangst’ gaf. De 70-jarige werd nerveus van haar smartwatch, omdat die nogal in de war raakte van haar hartritmestoornis. Op haar beurt raakte zij daar weer van in de war, waardoor ze steeds weer een ECG liet uitvoeren via haar smartwatch. 916 stuks in één jaar tijd dus…

916 ECG’s

In een paper schrijft assistent-professor cardiologie Lindsey Rosman dat dit vaker gebeurt: “Patiënten met hartritmestoornissen komen steeds vaker binnen met stapels papier met data vanuit hun smartwatches. Wearables zijn fantastisch, maar ze hebben bij sommige patiënten een naar bijverschijnsel, namelijk dat ze juist angst oproepen.” Het gaat bovendien niet alleen op voor hartritmestoornissen: ook het zuurstofgehalte van het bloed en de ademhaling kunnen dit in de hand werken.

Een beetje geobsedeerd met onze gezondheid, dat raken we allemaal wel door onze smartwatch, zeker als je hem net hebt. Om het niet zo ver te laten komen als bij deze dame, zou Rosman graag zien dat er wat meer informatie bij zo’n smartwatch wordt geleverd. Zo kunnen patiënten beter begrijpen wat ze kunnen doen én hoeven artsen niet stapels informatie door te nemen die in veel gevallen ook slechts twee pagina’s had kunnen beslaan in plaats van tweehonderd.

Het is altijd een goed idee om zelf te bedenken in hoeverre je met je gezondheid wil bezig zijn. Zo kun je die melding dat je elk uur 250 stappen moet zetten ook uitdoen. Als het kan is een ECG maken geen slecht idee, maar doe dat af en toe, geen drie keer per dag. Het hartritme verandert nu eenmaal nog wel eens, zeker op verschillende momenten per dag. Zelfs nuchtere Hollanders kunnen het echter wel gebruiken: iets meer sturing op hoe je de gegevens uit zo’n slim horloge of stappenteller moet interpreteren.

Share this post