16.08.2021
Automotive

Winterbanden ook in de zomer gebruiken: is dat verstandig?

By: Irene Boskma

BlogAutomotive

Een groot deel van de Nederlanders verwisselt 2x per jaar de autobanden. Want in de winter is het toch wel heel handig om met winterbanden te rijden. En zodra de kou weer uit de lucht is, leg je de zomerbanden om de auto. Toch blijkt uit een onderzoek van BOVAG dat een half miljoen Nederlandse auto’s de bandenwissel vergeet en in de zomer gewoon doorrijdt met winterbanden. Op zich is dat gewoon toegestaan, maar de vraag is natuurlijk of dit verstandig is. Het korte antwoord is nee. Winterbanden zijn niet gemaakt voor hoge temperaturen. Wij leggen je uit hoe het zit.

Waarom winterbanden?

Winterbanden zijn populair. De afgelopen jaren laat zo’n 35% van het totale Nederlandse wagenpark de auto uitrusten met winterbanden. Deze banden zijn in veel landen verplicht tijdens de wintermaanden of bij winterse omstandigheden. In Nederland is dat niet zo, maar nog steeds is het in veel gevallen verstandig om ze onder je auto te leggen in de winter. Zeker als het wegdek bevroren is of het heeft gesneeuwd, maken ze je remweg korter en geven meer grip. Ook op een nat wegdek bieden ze meer grip dan zomerbanden als het kouder is dan 7 graden. Winterbanden hebben zachter rubber dan zomerbanden en kleine groefjes waardoor ze beter over een besneeuwd wegdek kunnen rijden.

Waarom zomerbanden?

Zomerbanden zijn eigenlijk de banden die wij allemaal standaard onder onze auto hebben liggen. Zolang het niet sneeuwt of koud is, voldoen deze banden prima. Daarom is het verstandig om deze banden terug onder je auto te zetten als de omstandigheden niet meer zo winters zijn. Ze presteren een stuk beter op asfalt dat heet is. Het profiel verschilt duidelijk met dat van winterbanden. Je voelt het misschien al aankomen, maar in de zomer tijden met winterbanden is niet de beste keuze.

<em>Fijn om extra grip te hebben op de weg bij winterse omstandigheden met winterbanden.<\/em>
Fijn om extra grip te hebben op de weg bij winterse omstandigheden met winterbanden.<\/em>

In de zomer rijden met winterbanden

Winterbanden zijn, zoals de naam al zegt, niet gemaakt voor zomerse omstandigheden. Het kan zelfs onveilig zijn en duurder, want je verbruikt meer brandstof en je banden slijten een stuk sneller. Zodra de temperaturen oplopen, wordt het rubber van een winterband te zacht. De speciale samenstelling heeft dan een nadelig effect op de grip die je hebt en je remweg neemt toe. Er zijn dus nogal wat goede redenen om je winterbanden om te wisselen naar zomerbanden als de winter voorbij is.

Wanneer zomerbanden wisselen?

Zodra de temperatuur hoger is dan 7 graden Celsius, zijn zomerbanden gunstiger om onder je auto te hebben. Rond oktober/ november vindt meestal de bandenwissel naar winterbanden plaats en vanaf maart/april terug naar zomerbanden. Het ligt dus vooral aan de temperatuur en de weersomstandigheden. Houd er daarnaast rekening mee dat je in landen als Duitsland en Oostenrijk zelfs een probleem hebt als je in de wintermaanden geen winterbanden gebruikt. Je kunt een boete krijgen en bij een ongeluk gedoe krijgen met de aansprakelijkheid.

Share this post