05.04.2022
Mobile

Kan de dochter van de oprichter Huawei weer oprichten?

By: Ron Smeets

BlogMobile

Meng Wanzhou wordt een van de drie roterende roulerende bestuursvoorzitters van Huawei. De huidige CFO van de Chinese tech-gigant is niet alleen de dochter van oprichter Ren Zhengfei, maar ze werd vooral bekend toen ze in 2018 in Canada opgepakt werd vanwege de vermeende spionagepraktijken van Huawei in de VS. De Amerikaanse regering vroeg om haar uitlevering, maar daar werkte Canada uiteindelijk niet aan mee. Meng werd wel in Canada veroordeeld tot huisarrest. In totaal verbleef ze daardoor noodgedwongen drie jaar lang in het land van de ijshockey, Eskimo’s en ijsberen.

Eind maart weer in functie gesignaleerd

Enkele weken geleden verscheen Meng voor het eerst na haar terugkeer in China, september 2021, weer in functie bij de presentatie van de jaarcijfers door toen nog roulerende bestuursvoorzitter, Guo Ping. Die werd op 1 april opgevolgd door Ken Hu. Of en wanneer Meng de taken van Hu overneemt is nog niet bekend. Huawei werkt sinds 2018 met roulerende bestuursvoorzitters die elk voor een periode van zes maanden het roer overnemen.

De eerstvolgende mogelijkheid voor Meng dient zich dus aan op 1 oktober. In totaal heeft Huawei drie roulerende bestuursvoorzitters; Meng Wanzhou, Ken Hu en Eric Xu. Naast haar nieuwe rol in het team van roulerende bestuursvoorzitters zal de dochter van de Huawei oprichter ook aanblijven als CFO. Op dit moment is ze ook nog vicevoorzitter.

Meng Wanzhou (Foto: Huawei)
Meng Wanzhou (Foto: Huawei)

Huawei terug naar de top?

Onder leiding van Meng’s vader, Ren Zhengfei, groeide Huawei uit tot een van de grootste, zo niet hét grootste telecombedrijf van de wereld. Aanvankelijk was Huawei bij het grote publiek geen bekende naam. Dat veranderde toen het bedrijf een jaar of tien geleden besloot om ook een gooi te doen naar het marktleiderschap op de smartphone markt.

Daar was het in 2015/2016 hard naar toe op weg. Totdat Huawei in 2017 op de radar van Trump en de Amerikaanse veiligheidsdiensten verscheen en beschuldigd werd van spionage in opdracht van de Chinese overheid. Dat leidde tot een handelsverbod waardoor het bedrijf niet alleen haar positie op de smartphone markt verloor, maar ook door heel veel ‘Westerse’ telecomproviders (deels) in de ban gedaan werd.

De vraag is nu natuurlijk of Huawei er onder leiding van Meng, als het zover is, in staat zal blijken niet alleen te overleven, maar ook de weg naar de top weer in te slaan. Dat lijkt bij voorbaat een kansloze missie zolang het handelsverbod gehandhaafd blijft. Maar ook zonder dat verbod, als dat opgeheven zou worden, heeft Huawei nog heel wat herstelwerkzaamheden te verrichten. De reputatie van het merk is sinds 2017 nagenoeg vernietigd. Het is nog maar de vraag of de eens zo goede naam nog hersteld kan worden.

Share this post