11.04.2022
Nieuws

Elon Musk stapt toch niet in de raad van bestuur van Twitter [UPDATE]

By: Ron Smeets

BlogNieuws

UPDATE (11-04, 07u30): Het was even groot nieuws. Elon Musk, met bijna 10% een van de grotere aandeelhouders van Twitter, zou in de raad van bestuur van het social media platform stappen. De excentrieke miljardair wilde het platform significant beter maken. De CEO van Twitter Parag Agrawal, maakte dat nieuws vorige week bekend. Musk’s ‘carriere’ bij Twitter zou op 9 april beginnen.

Zou, want dit weekend kwam Twitter CEO Paragwal met een nieuw statement inzake Musk en het platform. De Tesla topman heeft namelijk bedankt voor de functie bij Twitter. Dat is, zo stelt Paragwal, misschien wel beter ook. Met andere woorden, binnen een week is het aantreden van Musk van een goed idee, naar de beste beslissing tot ‘beter van niet’ gezwalkt. Een teken van het beleid bij Twitter? Of gewoon het gevolg van het in zee (willen) gaan met een ongeleid projectiel met de naam Musk? Hoe dan ook, Het blijft vooralsnog bij het oude, in het bestuur van Twitter.

“Elons benoeming tot lid van het bestuur zou officieel van kracht worden op 4/9, maar Elon deelde diezelfde ochtend mee dat hij niet langer lid zal worden van het bestuur. Ik geloof dat dit het beste is. We hebben en zullen altijd de input van onze aandeelhouders waarderen, of ze nu lid zijn van onze Raad van Bestuur of niet. Elon is onze grootste aandeelhouder en we blijven openstaan voor zijn inbreng”, aldus Twitter CEO Paragwal.

UPDATE (05-04, 17u30): Vandaag is bekend geworden dat Elon Musk toe gaat treden tot de raad van bestuur van Twitter. De Tesla topman heeft zich de afgelopen maanden, zoals je in het oorspronkelijke artikel hieronder kunt lezen, al verzekerd van bijna 10 procent van de aandelen van het social media platform. Zijn termijn als bestuurder loopt vooralsnog tot aan de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van 2024.

Musk: “Twitter significant verbeteren”

Het nieuws over de toetreding van Musk werd door de CEO van Twitter, Parag Agrawal, persoonlijk, uiteraard in een tweet, wereldkundig gemaakt. Kort daarna tweette Musk dat hij ernaar uitkijkt om Twitter de komende maanden significant te gaan verbeteren.

Aan de benoeming van Musk is ook nog een bijzondere voorwaarde gekoppeld. Zolang als hij onderdeel uit maakt van de top van Twitter, en in de drie maanden na zijn aftreden, mag hij niet meer dan 14,9 procent van de openbare aandelen van het platform bezitten.

“For so long as Mr. Musk is serving on the Board and for 90 days thereafter, Mr. Musk will not, either alone or as a member of a group, become the beneficial owner of more than 14.9% of the Company’s common stock outstanding at such time, including for these purposes economic exposure through derivative securities, swaps, or hedging transactions”, aldus de CEO van Twitter.

Oorspronkelijke artikel:

Het is en blijft een bijzondere excentriekeling, die Elon Musk. Ruim een week geleden stelde de Tesla topman in een poll op Twitter de vraag aan zijn volgers of het platform de vrijheid van meningsuiting wel voldoende beschermde. Een groot goed voor een functionerende democratie, aldus Musk. Daarbij vermeldde hij ook dat de uitslag van die poll belangrijke consequenties zou hebben. ‘Stem voorzichtig’, was zijn advies.

Twitter en vrijheid van meningsuiting

Van de ruim twee miljoen tweeps die stemden, vond meer dan twee derde (70,4%) dat Twitter de vrijheid van meningsuiting niet voldoende waarborgt. Musk reageerde daarop met de woorden: “Aangezien Twitter fungeert als het de facto openbare stadsplein, is het niet naleven van de principes van de vrijheid van meningsuiting een fundamentele ondermijning van de democratie.” Een dag later vroeg Musk zich online af of het misschien niet tijd werd voor een alternatief platform.

Vandaag blijkt uit SEC documenten (pdf) dat Musk inmiddels bijna tien procent – 9,2 om precies te zijn – van de aandelen van Twitter ‘in handen’ heeft. Dat nieuws zorgde meteen voor een stijging van het aandeel Twitter met meer dan 25 procent.

Wat wil Musk?

Uiteraard is de vraag wat Musk nu weer aan het bekokstoven is. Wil hij zoveel invloed bij Twitter ‘kopen’ dat hij het platform kan veranderen? Lijkt onwaarschijnlijk, maar je weet het met Musk natuurlijk nooit.

Waar hij echter wel om bekend staat, en ook al voor in de problemen gekomen is, is het uiten van gevoelige informatie die de aandelenprijzen van (zijn eigen) bedrijven opdrijven. Het feit dat Elon de opmerkingen (en poll) over Twitter deed nádat hij aandelen gekocht had – volgens de SEC al op 14 maart – maakt dat wel aannemelijk. Maar, dat is aan de SEC om daarover te oordelen.

Share this post