01.03.2022
Nieuws

Apple nogmaals beboet door de ACM, nu vanwege ‘onredelijke voorwaarden’

By: Ron Smeets

BlogNieuws

UPDATE: 1 maart, 8u45: De ‘ruzie’ tussen de Autoriteit Consument & Markt en Apple over de voorwaarden die de Apps Store exploitant stelt aan het implementeren van alternatieve betaalsystemen duurt nog altijd voort. Deze week kreeg Apple voor de zesde week op rij de dwangsom van 5 miljoen euro opgelegd. Volgens de ACM voldoet de fabrikant namelijk nog altijd niet aan de regels. Apple zelf zegt in een brief aan de ACM dat het juist wél aan alle regels voldoet, zo melde Reuters vannacht. De autoriteit reageerde daarop door te melden dat zij nog geen veranderingen zien in Apple’s werkwijze en dat daarom ook de boete van ‘deze week’ opgelegd is.

Boete deert Apple nauwelijks

Het is natuurlijk even afwachten wat de ACM gaat doen als het maximum van de dwangsommen bereikt is. Dat is over een kleine vier weken, aangezien de ACM een dwangsom van 5 miljoen euro per week opgelegd heeft, met een maximum van 50 miljoen. Bedragen die Apple overigens nauwelijks pijn doen. Alleen al in 2021 bedroeg de nettowinst van Apple bijna 100 miljard.

Oorspronkelijke artikel:

Aan het conflict tussen de Nederlandse datingapps en Apple, waar de Autoriteit Consument & Markt (ACM) zich al maanden over buigt en uitspreekt is weer een nieuw hoofdstuk, inclusief miljoenenboete, toegevoegd. Wat is er aan de hand? Apple stelt in haar voorwaarden voor app-ontwikkelaars die gebruik willen maken van een ander betaalsysteem dan dat van Apple zelf – waar het conflict in de basis om draait – namelijk dat deze ontwikkelaars een compleet nieuwe app aanleveren. Het implementeren van een ander ‘eigen’ betaalsysteem mag dus niet uitgevoerd worden door middel van een app-update, of een nieuwe versie van een bestaande app aan te bieden bij de App Store.

Onredelijke voorwaarden

De ACM stelt nu dat die voorwaarde in strijd is met de eisen die de toezichthouder gesteld heeft. Door app-ontwikkelaars te verplichten een nieuwe app te bouwen, worden ze onnodig gedwongen tot het maken van extra kosten. Daarnaast is het ook voor consumenten die de betreffende app of apps al gebruiken een nadeel. Zij worden namelijk gedwongen om over te stappen naar een nieuwe app voordat ze gebruik kunnen maken van een alternatief betaalsysteem.

“Het zal app-aanbieders veel tijd en inspanning kosten om consumenten hierover goed voor te lichten. Consumenten moeten onder andere hun oude app verwijderen en een nieuwe app installeren. De ACM heeft daarnaast ook bedenkingen bij een aantal andere onderdelen van de aangepaste voorwaarden die Apple stelt aan de datingapp-aanbieders”, aldus de ACM.

Daarom is de ACM van mening dat Apple nog steeds niet voldoet aan die verplichte eisen en dus krijg Apple wederom een boete van 5 miljoen euro in de vorm van een dwangsom. Die kan oplopen tot 20 miljoen euro als Apple dwars blijft liggen.

Slepende zaak

Nadat Apple enkele maanden geleden gesommeerd werd de makers van datingapps toe te staan andere betaalsystemen aan te bieden dan Apple’s ‘verplichte’ App Store betaalsysteem, leek Apple daar op de valreep van de deadline (14 januari) gehoor aan te geven. De ACM oordeelde anderhalve week later echter dat Apple’s wijzigingen onvoldoende waren. Ten eerste waren de voorwaarden nog onduidelijk en ten tweede moesten ontwikkelaars verplicht kiezen tussen het betaalsysteem van Apple of hun eigen of een ander betaalsysteem. Dat was niet conform de eis van Apple.

Inmiddels heeft Apple enkele dagen geleden de voorwaarden voor het aanbieden van alternatieve betaalsystemen wel al bekendgemaakt. Daaruit bleek al dat de tech-gigant bepaald niet van plan is de ‘teugels te laten vieren’. Ontwikkelaars die voor een alternatief betaalsysteem kiezen moeten namelijk nog altijd 27 procent provisie afdragen aan Apple. Dat scheelt slechts 3 procent met het standaard ‘App Store’ betaalsysteem. Een voordeel dat waarschijnlijk (meer dan) opgesoupeerd zal worden door de kosten (en provisie) van de alternatieve betaalsystemen.

Share this post