De Atlantische Oceaan oversteken in een roeiboot is al een uitdaging op zich. Maar om dat nu midden in de winter te doen? Nou, dat is precies wat twee vrienden, Tristan Sim en Aidan Scherpbier uit Zwolle, vanaf 12 december gaan doen. Team Migaloo, zoals zij zich noemen, doet dan mee aan de One For The Sea challenge. Ik mag hopen dat die naam niet betekent dat de organisatie er van uit gaat dat er ook deelnemers op zee zullen achterblijven, als je begrijpt wat ik bedoel.
De Atlantische roeitocht start 12 december vanuit de haven van het Canarische Eiland La Gomera. De route, mits de deelnemers hun navigatie skills, en apparatuur, op orde hebben, voert uiteindelijk naar het 5000 kilometer verderop gelegen Antigua-Barbuda. Op zich is dat wel de meest prettige route, kwa temperaturen. Maar de deelnemers mogen zich toch opmaken voor stormen en golven van acht meter.
One For The Sea is een initiatief van het Schotse whiskymerk Talisker. Het project heeft als doel aandacht te genereren en fondsen te werven voor het werk van Parley for the Oceans: het beschermen en behouden van 100 miljoen vierkante meter zeebos in 2023. Team Migaloo koos ervoor om samen te werken met One For The Sea, omdat het gelooft in de kracht van de oceanen en wil bijdragen aan gezondere oceanen voor onze gezamenlijke toekomst.
Migaloo heeft de afgelopen vier jaar bewustzijn gecreëerd door over het behoud van de oceanen te praten met meer dan 3.500 studenten. Op die manier proberen ze de liefde voor de oceaan geprobeerd door te geven. Sim en Scherpbier geloven dat het creëren van bewustzijn door middel van educatie de effectiefste manier is om bij te dragen aan het behoud van de oceanen.
“We zijn beiden gek op de oceaan en vinden het dan ook mooi om deel uit te mogen maken van de Talisker-familie en ambassadeurs te zijn van de One For The Sea-missie. Onze aanmelding begon als avontuur, waarbij ons voornaamste doel was om de oceaan over te roeien. Bewustwording creëren om die oceaan te beschermen is gaandeweg ons nieuwe hoofddoel geworden. Er moet iets veranderen, en het is onze missie om daar zo veel mogelijk mensen bij te betrekken. We kijken uit naar de oversteek, hebben hier lang en hard voor getraind, en gaan er volledig voor om de oceaan toekomstbestendig te maken”, aldus de twee roeiers.