De afgelopen is Facebook’s moederbedrijf Meta regelmatig in het nieuws vanwege de voorgenomen bouw van een mega datacenter in Zeewolde. Zowel Meta als de gemeente willen er alles aan doen om het datacenter, dat voor werkgelegenheid zorgt, naar Flevoland te halen. En het lijkt erop dat sommige regels en procedures daarvoor mogen buigen. Eerder was er al sprake van dat de vergunningen voor de bouw en de verkoop van het bouwterrein wellicht niet helemaal volgens de geldende regels en procedures verlopen zijn. Dit weekend ontdekte de Telegraaf dat het ministerie van EZK netbeheerder TenneT onder druk gezet heeft om Facebook met voorrang toegang te geven tot het stroomnet.
Dat blijkt uit documenten die naar aanleiding van een WOB-verzoek (Wet Openbaarheid van Bestuur) openbaar (pdf-link) gemaakt zijn. Daarin dringen ambtenaren van EZK, en diens toenmalige minister Wiebes, er bij Tennet op aan om een zogenoemd energie-onderstation in Zeewolde, vlak bij de locatie van het datacenter, te bouwen. De ingreep vanuit EZK volgde nadat de onderhandelingen tussen Facebook en Tennet rondom de energielevering van het datacenter niet wilde vlotten. In de geopenbaarde documenten wordt overigens gesproken over onderhandelingen tussen Tennet en ‘Tullip’, de alias van Facebook in deze zaak.
De reden dat de onderhandelingen tussen TenneT en Facebook niet wilde vlotten had te maken met het feit dat de netbeheerder zich druk maakte over de capaciteit van het stroomnet. Het datacenter gaat naar schatting 1380 Gigawat/uur aan energie verbruiken. TenneT was mede daarom niet erg happig om Facebook aan te sluiten op haar stroomnet. Facebook dreigde volgens EZK, zo blijkt uit een van de nota’s in de geopenbaarde documenten, het datacenter in een ander land te bouwen als de problemen met de stroomvoorziening niet snel opgelost zouden worden.
Uiteindelijk bemoeide ook de minister (Wiebes) zich zelf met de zaak. In een brief schrijft hij dat de situatie – de komst van een groot datacenter – zou rechtvaardigen dat afgeweken wordt van de ‘gebruikelijke werkwijze’.