12.08.2021
Mobile

VS werkt aan een wet voor meer diversiteit en betaalmogelijkheden in app stores

By: Ron Smeets

BlogMobile

Als het aan een drietal senatoren ligt, dan komt er een wet, de zogenoemde Open App Market Acts, die Apple, Google en andere aanbieders van app stores verplicht om meer diversiteit en betaalmogelijkheden toe te staan. Het wetsvoorstel spreekt over een regulering die moet leiden tot het bevorderen van de concurrentie en het verminderen van de controle die bedrijven als Google en Apple hebben over het aanbod en (betaal)mogelijkheden binnen hun app stores. De regulering moet zorgen voor een betere kwaliteit van het aanbod en lagere kosten voor consumenten.

Eigen betaalsystemen en third party app stores

Een van de speerpunten van het wetsvoorstel is een verbod op regels die de huidige app store aanbieders de mogelijkheid biedt om leveranciers van apps en diensten te verplichten het (in-app) betaalsysteem van de app store te gebruiken. Dit betekent dus dat app aanbieders de vrijheid krijgen om, binnen een app store, klanten via hun eigen betaalsysteem te kunnen bedienen. Of, als zij dat willen, hun apps of diensten tegen een goedkoper tarief via een andere app store aan te bieden. Denk daarbij aan het conflict tussen Apple, Google en Fortnite over precies deze onderwerpen.

Tot slot wordt in de wet ook bepaald dat leveranciers van besturingssystemen de installatie van zogenoemde third party app stores mogelijk maken. Dit betekent dat je straks op een iOS toestel niet meer persé de App Store hoeft te gebruiken en dat andere app store aanbieders hun diensten dus ook in iOS mogen aanbieden. Iets dat Google met haar Android OS overigens al wel toestaat.

googleplay-apps.jpeg

Niet meer spieken, voortrekken of benadelen

Een ander aspect dat in het wetsvoorstel aan de orde komt is het gebruik van niet-openbare data. App store aanbieders worden er nogal eens van verdacht dat ze de informatie over apps die goed presteren voor eigen gewin gebruiken. Door een concurrerende app te (laten) ontwikkelen en die dan prominenter aan te prijzen via hun eigen app store.

Om te voorkomen dat app store aanbieders als Apple en Google straks helemaal niets meer mogen of kunnen doen, voorziet het wetsvoorstel ook in een uitzondering. Zo zijn de aanbieders straks wel vrij, mits daar dwingende redenen voor zijn, om in bepaalde gevallen de huidige regels die zij hanteren te handhaven. Bijvoorbeeld wanneer zij kunnen aantonen dat door het loslaten van die regels in die gevallen de privacy of veiligheid van klanten of de app store in gevaar komt.

Hoewel de wet, als die aangenomen wordt, moet gaan gelden voor alle aanbieders van app stores, is wel duidelijk dat de initiatiefnemers zich met name richten op de grote twee, Apple en Google. Senator Richard Blumenthal, een van de drie initiatiefnemers laat dat in een toelichting op het wetsvoorstel ook in niet mis te verstane woorden blijken. “Apple en Google hebben de concurrenten jarenlang onderdrukt terwijl ze consumenten in het ongewisse lieten. De twee tech-giganten sleepten in deze periode enorme winsten binnen. Voor de buitenwereld presenteerden zij zich echter als ‘goedwillende poortwachters’ van deze miljardenmarkt”, aldus de senator.

Share this post