31.01.2022
Entertainment

Olympische Winterspelen Beijing 2022, over kijken en kanshebbers

By: Henk de Hooge

BlogEntertainment

Het is aftellen naar de officiële start van de Olympische Winterspelen Beijing 2022. Op vrijdag 4 februari a.s. is het eindelijk zo ver! Dan wordt met de Olympische vlam het vuur voor de Olympische Winterspelen in Beijing ontstoken. En dit jaar kunnen we dat live volgen via de betaalzender discovery+. De streamingdienst heeft zelfs de exclusieve rechten voor biatlon en schansspringen weten te bemachtigen.

The Streaming Home of the Olympics

Discovery+ noemt zich speciaal voor deze Olympische editie – The Streaming Home of the Olympics -. Als kijker ben je straks zelf regisseur en bepaal je aan de hand van de verschillende live-feeds van alle disciplines wat er wanneer in je huiskamer is te zien. De meeste wedstrijden worden voorzien van Nederlands commentaar door Eurosport-experts: Herbert Cool bij het biatlon, Haya Leenards bij het kunstrijden en Leo Oldenburger samen met Ron Berteling bij het ijshockey. Naast álle Olympische wedstrijden kunnen ook alle Eurosport studioprogramma’s live of on-demand gestreamd worden via discovery+.

Eurosport 1 en Eurosport 2

Op Eurosport 1 en Eurosport 2 kun je tv kijken naar alles wat de Olympische Winterspelen Beijing 2022 dit jaar te bieden heeft. Met de dagelijkse Eurosport live-programma’s: Medal Zone en Beijing Today nemen presentatoren Sander Kleikers, Koen Weijland en Tessa Veldhuis de kijker mee op een reis langs alle wedstrijden, finales, medailles en ceremonies in Beijing. De dagelijkse programmering ziet er als volgt uit

Medal Zone is het Olympische schakelprogramma en is iedere dag te zien op discovery+ en Eurosport 1 vanaf 07:30 uur ‘s ochtends tot ongeveer 16:00 uur ’s middags – wanneer de laatste live sport van de dag voorbij is. Het programma richt zich op actie en álle medailles, dus dat betekent snel schakelen tussen de verschillende sporten en momenten in Beijing. Medal Zone is echt een dynamisch programma zonder lange opbouw of analyse.

Beijing Today, na Medal Zone is het op discovery+ en Eurosport 1 tijd voor Beijing Today. Aan het einde van de middag van 17:00 tot 18:30 uur. Alle hoogtepunten van de Nederlandse atleten en andere belangrijke actie van de dag passeren de revue, voorzien van commentaar van analisten, voormalig sporters, Eurosport commentatoren en met dagelijks wisselende gasten in de studio.

Officiële programmering Beijing 2022

Woensdag 2 februari om 13:05 uur is de start van de allereerste live-uitzending op discovery+ met de eerste rondes curling vanuit Beijing. De dagen erna zijn gevuld met live-uitzendingen van alle disciplines voorzien van Nederlands commentaar volgens het officiële Olympische schema 2022. Ook zijn uiteraard zowel de openingsceremonie op vrijdag 4 februari om 21:00 uur als de sluitingsceremonie op zondag 20 februari zijn uiteraard ook geheel live te volgen. De volledige Olympische programmering is te vinden op de website van Eurosport.

Discovery+ Olympic Winter Games Beijing 2022
Discovery+ Olympic Winter Games Beijing 2022

Welke drie deelnemers van het Nederlands team kunnen wel eens voor een verrassing gaan zorgen..

Komende week zullen heel wat Nederlandse sportfans afstemmen op de Olympische Winterspelen van Beijing 2022. Het wordt spannend want we hebben nogal wat kanshebbers binnen de (historisch) grote ploeg van TeamNL. Welke Nederlanders zijn in staat om te verrassen in China en op wie moeten we extra gaan letten? Onze top drie op een rij:

Femke Kok
Femke Kok

Femke Kok (500 meter schaatsen)

Femke is nog jong (21), olympisch debutant en ze kwam dit seizoen op haar favoriete 500 meter amper in de buurt van de absolute wereldtop. Het vertrouwen was even weg bij Femke Kok uit het Friese Nij Beets. Mede als gevolg van een liesblessure, voedselvergiftiging en toch ook die verbroken relatie. Dus is Femke in Beijing om ‘zoveel mogelijk ervaring’ op te doen. Prima. Sust de boel lekker in slaap. En zo blijft de lat ook lekker laag voor Femke die geen enkele reden heeft om te stressen.

Ze is de underdog, stiekem toch de fijnste rol om te spelen tijdens zo’n groot evenement. Maar stel je toch voor als het voor Femke ineens wel mee zit in Beijing, op bijna 8000 kilometer van het ouderlijk huis? Femke Kok die als eerste Nederlandse vrouw in de geschiedenis het kortste sprintnummer van de Winterspelen wint… We kunnen niet wachten toch!

Femke Kok is (live) te volgen op zondag 13 februari.

Sven Kramer
Sven Kramer

Sven Kramer, de grootste ooit

Sven werd voor de Winterspelen door alles en iedereen afgeschreven. Dat hij zich via het OKT nog voor Beijing 2022 wist te plaatsen was voor velen (niet voor de echte fans overigens) een wonder. Maar heel eerlijk, de grootste verwachtingen gaan naar Patrick Roest. Sven Kramer, met zijn 35 jaar en jarenlange getob met rugklachten is hij misschien niet meer de Sven die alles en iedereen op een hoop schaatste als hij wilde.

De Sven Kramer van nu kiest zijn momenten. Zoals tijdens zijn vijfde Winterspelen, waar de teller tot nu toe staat op voor vier keer goud, twee keer zilver en drie bronzen medailles. Dat maakt hem tot de succesvolste Nederlandse man op de Winterspelen. Met als grootste kracht: zijn eerzucht. Schrijf Sven Kramer nooit af. Hij kan zich als geen ander zetten voor die ene wedstrijd en kan dus zo maar nog een keer alles en iedereen gaan verbazen.

Sven Kramer en Patrick Roest schaatsen op zondag 6 februari (5000 meter). Daarnaast is Sven ook (live) te volgen op zondag 13 en dinsdag 15 februari (ploegenachtervolging) en op zaterdag 19 februari (massastart).3

Marita Kramer
Marita Kramer

Marita Kramer, van beroep Schansspringster

Wist je al dat ‘we’ als Nederland serieus meedoen bij het schansspringen voor vrouwen? Kun je je nog die uitzending uit 2008 herinneren van ‘Ik vertrek’ waarbij de familie Kramer uit Apeldoorn naar het Oostenrijkse dorpje Maria Halm vertrok om daar een pannenkoekenrestaurant te beginnen? Daar is het niet bij gebleven want inmiddels is hun kleine dochter Marita inmiddels een grote mevrouw bij schansspringen.

Marita dingt tijdens Beijing 2022 serieus mee om de prijzen bij het schansspringen. Vooral nu de Noorse regerend olympisch kampioen Maren Lundby niet van de partij is. Ze moet dan nog wel even afrekenen met de Duitse Katharina Althaus en regerend wereldkampioene Ema Klinec uit Slowakije. Minpuntje: mocht onze Marita grossieren in medailles, dan tellen die niet voor Nederland maar voor Oostenrijk, haar nieuwe thuisland. Maar dat vergeten we dan maar even.

Het schansspringen voor vrouwen vindt plaats op zaterdag 5 februari.

Olympische Winterspelen Beijing 2022 live te volgen via discovery+.

De Olympische Winterspelen Beijing 2022 zijn op elk moment van de dag live te volgen via discovery+. Je bent hier zoals hierboven al staat je eigen regisseur en bepaalt zo via de verschillende live-feeds van alle disciplines wat er wanneer jouw huiskamer binnen streamt. Leuker kun je het eigenlijk niet maken. Beetje puzzelen dat wel en daarna ouderwets genieten van de winterspelen.

Credits Header: PxHere
Foto’s Femke, Sven en Marita: Copyright & Credits @Getty Images / Discovery+

Share this post