De politie in Detroit Amerika heeft ‘foutje bedankt!’ moeten zeggen tegen een man die ten onrechte werd beschuldigd van winkeldiefstal, schrijft The Verge. Die spijtbetuiging was alleen niet genoeg voor de onterecht beschuldigde man. Hij heeft nu de politie van Detroit aangeklaagd wegens arrestatie op basis van een onjuiste overeenkomst met gezichtsherkenning. De American Civil Liberties Union (ACLU) heeft een rechtszaak aangespannen namens Robert Williams, die noemen zij de eerste Amerikaan die ten onrechte is gearresteerd op basis van gezichtsherkenning.
De politie van Detroit arresteerde Williams al in 2019 na onderzoek van beveiligingsbeelden van een winkeldiefstal. Een rechercheur gebruikte gezichtsherkenningstechnologie op een korrelig beeld uit de video. Het systeem wees Williams aan als een mogelijke match op basis van de foto van een rijbewijs. Maar zoals de rechtszaak opmerkt, is gezichtsherkenning vaak onnauwkeurig, vooral bij donkere afbeeldingen en een foto van lage kwaliteit.
Williams – die tijdens het incident naar huis was gereden van zijn werk – bracht 30 uur door in een detentiecentrum. De ACLU diende later namens hem een formele klacht in en het parket bood zijn excuses aan en zei dat hij de zaak kon laten schrappen. De ACLU beweert dat de politie van Detroit gezichtsherkenning gebruikte onder omstandigheden waarvan ze had moeten weten dat het onbetrouwbare resultaten zou opleveren, schrijft The Verge.
De afdeling heeft zelf erkend dat de arrestatie van Williams was gebaseerd op ‘slordig onderzoekswerk’ en andere fouten. De aanklacht spreekt nu van een patroon omdat het na Williams vaker is voorgekomen.
In Amerika gebruiken duizenden instanties gezichtsherkenningstechnologi om verdachten te identificeren. Sommige zijn daar nu mee gestopt omdat het toch te onnauwkeurig zou zijn.
[foto: Ennio Dybeli on Unsplash]