Bedrijven die jarenlang moesten knokken om IT-personeel te werven, grijpen de coronacrisis aan om techtalent definitief aan zich te binden. Vooral grote corporates en bedrijven in de publieke sector zien hun kans schoon om eindelijk die senior data scientist of data architect in vaste dienst te nemen, ziet Lars Spaans, senior IT recruiter bij Robert Walters.
Het is niet zo dat het tekort aan IT’ers als sneeuw voor de zon is verdwenen, vertelt Spaans. Zeker voor echte dataprofessionals zoals data scientists en BI-specialisten ligt de vraag nog altijd een stuk hoger dan het aanbod. Maar vraag en aanbod zijn wel meer naar elkaar toe gekropen.
Spaans: “Twee redenen. Enerzijds is de vraag naar nieuwe IT-werknemers iets gedaald, omdat sommige bedrijven in deze tijden toch op de kosten willen letten. Anderzijds is er meer aanbod, omdat professionals die voor de crisis als zzp’er werkten ervoor openstaan om in vaste dienst te treden.”
“Dat komt deels voort uit onzekerheid over wat de langetermijngevolgen zijn van de pandemie. Als de economie in zwaar weer verkeert, is het fijn om bij een werkgever in vaste dienst te zijn. Ook zien wij dat er momenteel meer werknemers voor vaste rollen worden gezocht dan interim-professionals voor opdrachten. Daarom wil een deel van deze freelancers weer terug switchen naar een vast contract”
“Er is vooral vraag bij grote corporates in de regio Amsterdam, bijvoorbeeld binnen de financiële sector. Denk aan banken, verzekeraars en pensioenfondsen; zij hebben de gevolgen van de coronacrisis vooralsnog minder direct gevoeld. Datzelfde geldt voor organisaties binnen het publieke domein zoals gemeenten en andere overheidsinstellingen. Zij zien dit echt als een kans om IT-personeel aan zich te binden.”
“Door mensen nu in vaste dienst te nemen, proberen bedrijven ook meer balans te brengen binnen hun IT-afdeling. Bij sommige organisaties zijn de verhouding nu soms nog 80/20, daarmee bedoel ik dat 80 procent van de IT’ers freelancer is en slechts 20 procent in vaste dienst. Door nu vast personeel te werven, kunnen bedrijven op de lange termijn de continuïteit binnen het team waarborgen en tevens kosten besparen doordat er straks minder interim-professionals nodig zijn.”
“Ik zie dat mensen die nu een vast contract hebben de boot een beetje afhouden. Zij geven bijvoorbeeld aan iets een hele interessante uitdaging te vinden, maar dat ze dit niet het moment vinden om over te stappen. Wat je ook steeds meer ziet, zijn zogeheten buy-back trajecten. Wanneer een werknemer aangeeft een aanbod te hebben van een andere werkgever, biedt zijn huidige werkgever dan bijvoorbeeld een verbeterd contract of een nieuwe positie aan. Soms blijft de werknemer vervolgens zijn werkgever trouw, maar dat is vaak voor de korte termijn. Er was immers een achterliggende reden waarom de werknemer op zoek was naar een nieuwe uitdaging. Vaak zie je dat hij dan alsnog binnen een jaar de overstap maakt.”
“IT’ers laten zich over het algemeen niet alleen leiden door geld. Zij zijn veel meer gefocust op de inhoud van het werk, de sfeer binnen de organisatie, de doorgroeimogelijkheden en dat soort zaken. Het zijn ambitieuze mensen die zich graag ontwikkelen en daar moet je als bedrijf op inspelen. Zaken als het kunnen werken met de nieuwste technieken en tools en het kunnen bijdragen aan interessante projecten kunnen het verschil maken.”