Op 21 juli gaat het duurste ruimteproject uit Nederland ooit de ruimte in. Het gaat om de European Robotic Arm die naar ruimtestation ISS gaat. Het is niet alleen een prijzig project, maar ook een langlopende: Dit is al 35 jaar in the making.
Het is geen klein armpje, maar een apparaat van elf meter lang. In tegenstelling tot een menselijke arm heeft het robotische ruimte-exemplaar zeven gewrichten. Het is een bijzonder apparaat, want hoewel hij zo groot is, kan hij op de 5 millimeter nauwkeurig worden bestuurd. Hij kan wel tien centimeter per seconde bewegen. Dat moet ook wel, want hij moet aan het werk: de bedoeling is om onderdelen van een Russische labmodule te installeren.
Eigenlijk is de robotarm in die zin wel een soort astronaut, want hij zorgt ervoor dat er minder ruimtewandelingen nodig zijn. Deze wandelingen, zoals je bijvoorbeeld hebt kunnen zien in de film Gravity, gaan gepaard met de nodige risico’s. Bovendien kosten ze relatief veel geld. De robotarm is dus een essentieel verlengstuk van de bemanning.
Je hoeft hem niet per se zelf aan te sturen, want hij kan zelfsturend bewegen. Niet over het hele internationale ruimtestation, maar wel over het Russische gedeelte. De arm zal dan ook samenwerken met de Nauka, die is gemaakt door Rusland. Willen de astronauten de arm toch zelf bedienen, dan behoort dat tot de mogelijkheden. Ook als de astronauten buiten zijn, dan kunnen ze met hun pak aan de arm besturen, namelijk door de knoppen die op het apparaat zijn bevestigd.
Zo’n duur ding, wat kost dat nou? In totaal is dat 360 miljoen euro, waarvan Nederland 240 miljoen heeft betaald. Het project werd geleid door Airbus Defence and Space Nederland (eerder bekend als Dutch Space). Het is fijn dat dit project eindelijk -letterlijk en figuurlijk- van de grond komt, want het was eigenlijk de bedoeling dat hij met project Hermes zou meegaan, een Europese Space Shuttle, dat uiteindelijk werd geschrapt. Het volgende project waar de European Robotic Arm aan zou meewerken had helaas hetzelfde lot: ruimtestation MIR-2 kwam er uiteindelijk nooit.
Gelukkig kan hij straks stralen op het geliefde ISS. Meer te weten komen over de European Robotic Arm? Kijk dan op deze pagina op de website van ESA.