Er was een vacature voor Europees astronaut bij ruimteagentschap ESA. Hoewel veel mensen als ze klein zijn dromen van een baan als astronaut zijn er mar een paar ‘lucky few’ die het ook daadwerkelijk worden. Hoewel de meeste mensen als ze ouder worden andere dromen en doelen krijgen, zijn er toch veel mensen die een baan als astronaut overwegen. In heel Europa meldden maar liefst 22.589 mensen zich aan, waarvan 998 Nederlanders.
Onder de aanmeldingen bevinden zich een kwart vrouwen. Onze zuiderburen zien een astronautenleven ook wel zitten, want vanuit België zijn 1019 aanmeldingen gekomen. Dat is erg veel en goed nieuws. NASA stuurt binnenkort ook een vrij groot aantal vrouwen op Maan-missie. Er wordt niet vaak een astronautenselectie gedaan, want de laatste was in 2008.
Toen was de ruimte aanzienlijk minder populair, want er waren toen slechts 8413 aanmeldingen. Er werd toen ook in de media minder geschreven over de ruimte. Private bedrijven als Virgin en SpaceX maken het heelal tegenwoordig ook een veelbesproken onderwerp: vooral in de race om Mars.
Zeker nu we binnenkort miljonairs de ruimte inschieten, lijkt ruimtereizen wat dichterbij te komen dan de ver-van-ons-bed-show die het was toen we als mensheid de eerste stap zetten op de maan. De technologie en wetenschap blijven innoveren, waardoor mensen meer vertrouwen lijken te hebben en zich dus eerder aanmelden als astronaut. Het is wel een proces van de lange adem: pas eind 2022 verwacht ESA de selectie rond te hebben.
Er wordt in ieder geval gezocht naar een diverse groep mensen. Zo wordt er ook ingezet op astronauten met een beperking. Er zijn 257 aanmeldingen van mensen met een beperking, (waarvan 13 Nederlanders en 10 Belgen) waardoor die procentueel gezien een grotere kans maken om te worden uitgekozen door de ESA. Aan de andere kant moet er nog maar worden gezien of iemand met een beperking wel volledig tot astronaut kan worden opgeleid en ook daadwerkelijk de ruimte in kan. Daarom worden er zometeen eerst medische tests gedaan.