RTL en Talpa gaan samen, het is het nieuws van de dag, want ze behoren tot de grootste en bekendste mediabedrijven van Nederland. Ze fuseren voornamelijk om de streamingdienst Videoland steviger te maken. Zo hopen ze dat Videoland het hoofd kan bieden aan de grote concurrentstreamingdiensten.
Videoland was ooit een videotheekconcern, maar toen niemand nog een videoband of dvd huurde, werd de naam gebruikt voor een video-on-demand-platform zoals Pathé Thuis. Al gauw zag het echter het succes van streamingdiensten zoals Netflix en besloot het zich meer in die richting te bewegen. Nu is het zelfs een streamingdienst waarop menig televisieprogramma al te zien is voordat de uitzending op televisie is geweest.
Wat dat betreft heeft Videoland goede keuzes gemaakt, want het houdt het inmiddels alweer heel wat jaren vol. Dat komt onder andere door een successerie als Mocro Maffia, maar ook de mogelijkheid om televisieprogramma’s van RTL voorafgaand aan de uitzending op tv, of achteraf te kijken.
Even meerdere seizoenen Kijken zonder Kopen bingen? Of die omstreden aflevering zien van Help Mijn Man Is Klusser? Je vindt de afleveringen allemaal op Videoland. Als grootste Nederlandse streamingdienst is het een aanwinst in het streaminglandschap.
Echter is Videoland niet altijd ideaal. Er is veel te verbeteren. De Talpa-RTL-fusie kan de streamingdienst naar een nieuw niveau tillen door iets te doen aan de technische werking van de app. Vaak is het een gedoe om terug te spoelen en verder te spelen op het moment dat jij (opnieuw) wil kijken. Dit omdat je steeds elke stap moet vastleggen met een ‘klik’.
Ook mag er een beter algoritme achter de app worden gemaakt, zodat de focus meer ligt op het persoonlijk aanraden van films en series. Je kunt wel zien waar je bent gebleven, maar de dienst is niet zo proactief in het aanraden van andere series van hetzelfde kaliber. Je kunt verschillende profielen maken binnen één account, dus dan mogen de aanraders ook persoonlijker.
Waar Videoland echter vooral kan verbeteren, dat is in het nemen van verantwoordelijkheid. Of je nu kijkt naar Out of the Box, Tijd is Geld of OnlyFans Uncovered, Videoland is er vooral op uit om te scoren, in plaats van dat het aandacht besteedt aan de gevaren. Hoewel presentator Valerio Zeno in Out of the Box soms vraagtekens zet bij welke kosten er gemoeid zijn met het sneakerverzamelen, is er eigenlijk in geen van deze documentaires een tegengeluid te horen.
Er komen grote risico’s kijken bij het runnen van een OnlyFans-pagina, zelfs psychische problemen, maar daar horen we nagenoeg niets over in de driedelige documentaire. Sommige creators noemen wel die optie om meer bloot te tonen voor de likes (en het geld), maar je hoort eigenlijk niets over de rol die zoiets heeft in hun leven. Of hoe zit het met stalking en veiligheid als ze op straat lopen? Ze worden herkend en mogen handtekeningen uitdelen, maar hoe zit het met de ontmoetingen waar ze iets minder op zitten te wachten?
Als Videoland al een punt wil maken, dan doet het dat vaak op een tegenstrijdige manier. Zo meent onze horlogeverkopende hoofdrolspeler uit Tijd is Geld dat de jeugd door onder andere Instagram denkt dat ze die luxe dingen allemaal nodig hebben om erbij te horen. Iets wat een documentaire op Videoland vol stoere beelden van Dubai jetsetlevens, mooie horloges en grote geldsommen natuurlijk totaal niet doet…
Kortom, Videoland neemt te weinig stappen om (jonge) kijkers ook de mogelijke duistere kant van het nogal perfect lijkende plaatje van populariteit, status en geld te belichten. Dat hoeft helemaal niet betuttelend. Het kan prima bestaan naast de nog steeds goed uitziende beelden van hoe blij mensen van hun baan/hobby worden. Het maakt het wat platte verhaal juist driedimensionaal.
Of de fusie Videoland zal verbeteren, dat staat niet vast, maar de kans is zeker aanwezig. Er is immers genoeg te verbeteren. Het is te hopen dat RTL en Talpa samen nieuwe energie krijgen om mooie content te maken voor Videoland. Zeker nu het coronavirus iets beter onder controle lijkt te zijn, kijken we uit naar het moment waarop we weer uit de trend van het raden van gemaskerde of anderzijds onherkenbare sterren gaan. Overigens is de fusie nog niet rond, hier moet eerst nog een toezichthouder over oordelen.
Als het allemaal doorgaat, dan krijgt RTL 70 procent van de aandelen en Talpa 30 procent. John de Mol heeft al toegezegd nieuwe formats te gaan bedenken, dus we zijn benieuwd wat er uit de koker komt. Hopelijk meer The Voice dan Big Brother, en hopelijk meer Ik Hou Van Holland dan De Gouden Kooi. Maar liever nog, iets stevigs om het soms iets te luchtige Videoland wat meer diepgang te geven.