07.06.2021
Technologie

​Noodbericht ontvangen? Zo kun je een NL-Alert teruglezen

By: Laura Jenny

BlogTechnologie

Heb je hem ook gekregen? Vandaag om 12 uur, tegelijk met het testluchtalarm, ging er weer een test-NL-Alert uit. Deze berichtendienst van de overheid zorgt ervoor dat er in één keer een groot aantal mensen in een bepaald gebied kan worden voorzien van noodinformatie. Laatst was het nodig omdat er een e coli-bacterie in het Brabantse drinkwater zat, maar het is bijvoorbeeld ook nodig bij brand om mensen aan te raden ramen en deuren gesloten te houden. Wil je zo’n NL-Alert teruglezen, dan kun je het volgende doen.

NL-Alert teruglezen

Ten eerste heeft het geen zin om te zoeken in je sms-box, want het gaat niet om een sms-bericht. Het is eigenlijk een pushnotificatie, zoals je die ook wel kent van bepaalde apps. Je leest ze dan ook niet terug in een berichtenbox, maar op een plek binnen je telefoon waar je waarschijnlijk niet vaak kijkt. Op Android is dit bij Instellen > Apps en meldingen > Noodmeldingen > Noodwaarschuwingsgeschiedenis. Bij Apple is het via het berichtencentrum, dat je bereikt door op het hoofdscherm van boven naar beneden te swipen en het berichtencentrum te openen.

Het bericht dat we om 12 uur kregen was een testbericht, waarin wordt verwezen naar www.nl-alert.nl. Op die pagina zie je ook altijd de actuele alerts. Mocht je dus toch niet in je telefoon terugvinden wat er nou precies stond, dan kun je altijd op die pagina terecht voor meer informatie. Het goede aan NL-Alert is dat het ook adviserend werkt. Dus niet alleen ‘er is brand’ of ‘er is een e coli-bacterie in uw drinkwater geconstateerd’, maar ook wat je moet doen: ‘sluit ramen en deuren’ of ‘kook uw drinkwater’. Het is waardevolle informatie die in een minuscuul berichtje wordt gestopt en toch duidelijk is voor iedereen.

Zendmasten

De NL-Alert wordt verzonden door de zendmasten van KPN en andere telecomproviders. De overheid bepaalt altijd of er een alert wordt gestuurd en naar welk gebied. Vervolgens moeten alle zendmasten in dat gebied de melding doorsturen naar telefoons in dat gebied. Soms is dat best gek. In het geval van de bacterie in het drinkwater bijvoorbeeld, kan het verwarrend zijn. Er stond niet bij waar het precies was, dus als je met de auto door een gebied heen rijdt, dan weet je niet helemaal zeker wat de staat van het drinkwater is op een andere locatie in Brabant.

Over het algemeen weet NL-Alert (overigens niet te verwarren met een AMBER-Alert) mensen gelukkig snel en slim te informeren. Er gaan bijvoorbeeld ook meldingen uit voor een gaslek of een natuurbrand, en daarbij is snelheid geboden. Tegelijkertijd moet de overheid opletten dat het niet te vaak naar NL-Alert grijpt. Het is nogal een opdringerige melding (je kunt hem niet missen, want je moet hem wegswipen om hem van je scherm te laten verdwijnen) en deze is echt alleen bedoeld voor momenten waarop snelheid of voorzichtigheid geboden is. Hopelijk heb je vandaag een berichtje gehad en staat de boel goed ingesteld op je smartphone. Zo niet, dan kun je het in december weer proberen, want de testberichten worden elk half jaar gestuurd, namelijk in juni en december.

Beeldbron: Pexels

Share this post