Google houdt deze week zijn techconferentie Google I/O 2021. Hoewel deze veelal is ingestoken op ontwikkelaars, heeft de keynote als kick-off een heleboel interessante vernieuwingen vanuit Google laten zien. De nieuwe look van Android 12 springt eruit, net als de verbeteringen van Google’s antwoord op Microsoft Teams: Workspace.
De look van Android 12 moest anders, vond Google. Het komt onder de naam ‘Material You’ met een geheel nieuwe stijl vol kleuren. Het is mogelijk om de kleuren van het systeem aan te passen en je telefoon zo wat meer te laten aansluiten bij je outfit, je stemming of je hoesje. Belangrijker is echter het binnenwerk: Android 12 krijgt binnenkort een nieuw privacy-dashboard, waarvan de beta vanaf vandaag beschikbaar is. Hierin krijg je meer controle over welke data een app van je wil hebben.
De kunst van Teams is dat het allerlei mogelijkheden van Microsoft op één plek bij elkaar brengt. Tot nu toe heeft Google hier en daar wat moeite gehad om dat ook in zijn Workspace voor elkaar te krijgen. Het hoopt dankzij Smart Canvas een nieuwe stap te zetten in die richting. Smart Canvas is een soort projecttool waarin je bijvoorbeeld met zijn alleen kunt brainstormen, maar waarin je ook kunt linken naar andere Workspace-applicaties. Het is daarnaast mogelijk om in één keer een Meet-call te starten.
Google en Samsung slaan de handen ineen. Niet dat ze samen smartphones of televisies gaan maken, maar wel een besturingssysteem voor wearables -vooral smartwatches-. Google had al zijn Wear OS en Samsung had Tizen, maar vanaf nu vormen die samen Wear. Het feit dat het nu één platform is zou ervoor moeten zorgen dat apps sneller laden, maar ook dat de batterij langer meegaat en dat is bij een wearable zeer welkom.
Project Starline is het project waarin Google hoopt mensen van een virtuele en toch realistische face-to-face-meeting te voorzien. Het werkt door een set-up te maken met high res camera’s en dieptesensoren. Hiermee wordt dan een 3D-model gemaakt van de persoon waarmee je een meeting hebt, waardoor je het gevoel hebt dat je een face-to-face-meeting hebt. Daarbij is Google ook bezig de camera van zijn tech beter te maken, zodat ze beter zijn in het tonen van huidskleur.
Google Photo kan nu door twee foto’s aan elkaar te linken inschatten wat er tussen die foto’s qua beweging gebeurde. Door dit na te bootsen ontstaat dan een geanimeerde foto, een soort bewegende foto dus. Er worden ook nieuwe Herinneringen toegevoegd, die bijvoorbeeld spelen met de patronen in je foto’s. Maak je foto’s die niet iedereen die je telefoon wel eens gebruikt hoeft te zien, dan kun je binnen Google Photos een mapje met wachtwoord aanmaken. Je ziet de foto’s dan niet in de app voorbij komen.
Vlekjes op de huid, meteen naar de dokter? Hoewel medisch advies van een arts altijd voorrang heeft, komt Google met een gezondheidstool waarmee je je huid kunt scannen en checken. Zo kun je beter huidproblemen leren begrijpen of zien of een bepaalde moedervlek toch een probleem aan het worden is.
De Password-manager van Google zal binnenkort toestaan dat je je wachtwoord op een bepaalde site aanpast in de Password Manager. Dat betekent dat je niet meer naar die site hoeft te surfen om je wachtwoord te veranderen.
Met 3 miljard actieve Android-toestellen ter wereld heeft Google veel invloed en kan het het leven aanzienlijk makkelijker maken. Als je een bepaalde Pixel of Samsung Galaxy-telefoon hebt, dan kun je binnen Android 12 gebruikmaken van digitale autosleutels (via UWB en NFC). Wat je er ook voor moet hebben is een auto en als het even kan een BMW. Dat is namelijk het enige merk waarvoor de mogelijkheid er is.
Het kon al met de iPhone en AppleTV, maar Google komt later dit jaar met de afstandsbedieningtool voor Android. Deze is bijvoorbeeld heel handig als je je e-mailadres en wachtwoord moet invoeren op je televisie, wat vaak nogal een worsteling is met de pijltjestoetsen van je afstandsbediening. Door de Android-smartphone-afstandsbediening te gebruiken, kun je gewoon zo typen als je dat gewend bent op je telefoon. Plus, als je je afstandsbediening kwijt bent of de batterijen op zijn, gebruik je gewoon je smartphone.
We sluiten af met het meest opzienbarende. Google heeft het nieuwe LaMDA getoond, dat is een soort chat- of praattool waarin je met kunstmatige intelligentie kunt praten. Dat wil zeggen, die AI neemt als het ware een rol aan. Zo werd getoond hoe de AI reageert als Pluto (koud, een dwergplaneet) maar ook als papieren vliegtuig (hoe hij het beste vliegt). Toegegeven, het was een beetje vreemd om naar te kijken, maar tegelijkertijd heel gaaf. AI kan dus zelf al zoveel bij elkaar puzzelen over een onderwerp, dat het zich gerust vrij overtuigend als dat onderwerp kan voortdoen.
Veel van de aangekondigde mogelijkheden komen later dit jaar uit.
Beeldbron: Jose_Arte