05.05.2021
Gaming

​Hoe lang kunnen we nog Google Stadia spelen?

By: Laura Jenny

BlogGaming

Google introduceerde in 2019 met veel bombarie Google Stadia, een streamingdienst waarmee je via je je internetverbinding videogames naar allerlei platformen kunt streamen in plaats van dat je ze hoeft te downloaden. Deze streamingdienst voor games is de toekomst, meende Google. Het investeerde in het aannemen van game-industrierocksterren als Jade Raymond en startte eigen studio’s om games specifiek voor Stadia te ontwikkelen.

Google graaft eigen graf

Er was eerst nog wat gesteggel over het premium abonnement versus het gewone abonnement, en over de prijzen van de games, maar over het algemeen stond Stadia wel. Tenminste, tot Google er zelf de poten onder vandaan begon te zagen. Deze week is bekend geworden dat een van de gezichten van de dienst opstapt en dat is slechts het volgende negatieve punt op het request van Google.

Kortgezegd zijn er sinds 2021 is begonnen eigenlijk nagenoeg geen positieve berichten geweest over Google Stadia. Uiteraard is het fijn dat grote games -zoals over een paar dagen de nieuwe Resident Evil- ook naar de dienst komen, maar het is ‘ook’, niet ‘exclusief’.

Hierdoor is het soms moeilijk om te bedenken waarom je als gamer zou investeren in Google Stadia. Dat Google er ook zo vreemd mee omgaat de laatste tijd, maakt het inmiddels al iets waarvan je je moet afvragen of het nog wel zinvol is er nu in te stappen en geld uit te geven aan een premium-abonnement met Stadia-controllers, enzovoort.

Stadia-studio’s gesloten

In februari werd bekendgemaakt dat Google de Stadia-studio’s sloot. Het betekende dat er geen Google-eigen studio’s meer zijn die games exclusief voor Stadia ontwikkelen. Dit had bovendien als gevolg dat de zeer ervaren gamemaker Jade Raymond het bedrijf verliet. Alsof dat niet al genoeg talent was dat de deur uitliep, is nu ook bekend geworden dat vice president en product head van Stadia, John Justice, opstapt.

Het begint inmiddels wel een erg uitgehold organisatie te worden. Wat is het plan van Google, wil het andere studio’s met geld overtuigen om wel exclusieve games te blijven maken? Gaat het andere gezicht van Stadia, Phil Harrison, nu alle interviews doen en de boel aansturen in zijn eentje?

Bovendien is de vraag wat hij dan precies aanstuurt, want er is inmiddels waarschijnlijk aanzienlijk minder over van de Google Stadia-dedicated medewerkers. Volgens Bloomberg zouden er honderdduizenden spelers van Google Stadia missen vergeleken met wat Google verwachtte te hebben. Ook is duidelijk te merken dat de fans minder enthousiast zijn over de dienst, bijvoorbeeld toen er kortgeleden een zoekbalk werd toegevoegd:

Slechts een streamingdienst

Dat zijn tegenvallers en het is in dat opzicht logisch dat Google actie onderneemt en studio’s sluit, maar nog steeds heeft het de belofte staan dat het dit jaar meer dan honderd games naar de dienst haalt. Dat is ook wat mensen verwachten, zeker abonnees van Stadia Pro, die voor een tientje per maand hogere verwachtingen hebben.

Phil Harrison schreef recentelijk: “We zien een belangrijke optie om samen te werken met bedrijven die op zoek zijn naar een game-oplossing gebouwd op de platformtools en geavanceerde technische infrastructuur van Stadia. We zijn overtuigd dat dit de beste wijze is om Stadia langdurig te laten bestaan en de industrie te helpen groeien.”

Aan de andere kant betekenen de woorden van Stadia-hoofden niet altijd alles. John Justice zei in december nog tegen The Escapist dat het juist meer wilde doen om nog meer in-house-games te maken. Uiteindelijk zijn er 0 in-house games gemaakt en zijn de enige twee studio’s die hiermee bezig waren, gesloten.

Alleen de tech

Kortom, het definitieve antwoord op de vraag of Google Stadia nog lang blijft voortbestaan is er niet, maar als we kijken naar de daden van Google versus de woorden, dan betwijfelen we of Stadia als apart gameplatform met exclusieve games nog levensvatbaar is. We hopen natuurlijk dat het niet alleen de technologie is die overblijft, maar dit is helaas wel waar Google op lijkt aan te sturen.

Share this post