Veel providers stoppen ermee: analoge televisie. Zo ook Ziggo. Sinds deze week heeft geen enkele Ziggo-klant nog analoge televisie, want alles is digitaal. Hoewel het vooral voor veel ouderen een flinke omschakeling is naar digitale televisie, zijn er meer mensen die een flinke kluif hebben aan de verandering. Hotels en bungalowparken bijvoorbeeld. Desondanks is het nu echt klaar met analoog. Het einde van een tijdperk.
Babyboomers weten het waarschijnlijk nog, hoe ze met broertjes en zusjes een keer in de week naar de buurman gingen verderop in de straat. Die buurman was namelijk de enige in de straat met een televisie, waarop via analoog signaal kon worden gekeken naar series zoals Floris. Zwart-wit, maar wel bewegend beeld. Het werd als iets wonderlijks gezien. Uiteindelijk groeide de televisie uit tot iets dat bijna in elk huishouden te vinden was en waar vaak met miljoenen mensen tegelijk naar werd gekeken. Het hoogste kijkcijfer werd gehaald in 2014 bij het WK-voetbal (Nederland-Argentinië).
In de jaren 90 veranderde het analoog televisie kijken in steeds meer huishoudens naar digitale televisie. Tot een jaar geleden waren er echt nog honderdduizenden mensen die analoge televisie gebruikten. Alleen Ziggo alleen had er al 300.000, maar inmiddels is dat niet meer. Sinds deze week is alles van Ziggo wat televisiekijken betreft digitaal. Een andere wereld: als je decoder (het kastje dat het signaal verwerkt) of smart-tv problemen heeft, dan zie je zwart beeld, dus het ‘sneeuw’-achtige storingsbeeld dat je van analoge televisie kent is daarmee voorgoed verdwenen.
Het voordeel aan digitale televisie is er meer ruimte over is op het netwerk, dat Ziggo wil gebruiken voor televisie-on-demand en het internet. Dat is goed gelukt: Ziggo liet vorige week weten de internetsnelheden te verhogen. Je zou het niet verwachten gezien het woord ‘analoog’, maar één analoge zender schijnt net zoveel ruimte nodig te hebben als vijf digitale HD-kanalen. Ziggo geeft zijn 3,9 miljoen klanten dan ook wat extra digitale zenders ‘gratis’: regionale zenders (ook als je in Noord-Holland woont, dan kun je Omrop Fryslan zien) en ZiggoSport, waar je onder andere Formule 1 kunt kijken (dit weekend gaan ze weer!).
De kans is groot dat je al jaren digitale televisie kijkt en dus gewend bent aan de voordelen. Denk aan een betere beeldkwaliteit, een betere geluidskwaliteit, interactieve televisiemogelijkheden (video on demand) en draadloze tv-kijken. Ook staat digitale televisie erom bekend minder verstoringen te hebben, al kost het soms wel wat meer moeite om het goed in te stellen. Zeker vroeger was dat soms een uitdaging, maar inmiddels zijn zowel klanten als televisieproviders er beter op ingesteld om problemen op te lossen. Uiteindelijk is digitale televisie volop innovatie. Zeker nu is dat iets om blij mee te zijn, want televisie kijken zoals heel vroeger, dat had in deze coronatijd niet gemogen.
Beeldbron: Free-Photos