Het maakt een grappig geluid in de magnetron, het heeft een grappige mondstructuur én de geur ervan is onlosmakelijk verbonden met films. Het gekraak in de bioscoop helaas ook, maar nu we daar toch niet naartoe kunnen, kraken we lekker thuis. Zoet of zout? Vandaag is popcorndag!
Popcorn wordt natuurlijk gemaakt van maïs, maar dat was vroeger wel anders. Toen werd het gemaakt van een soort gras dat een kern had die op die van tarwe leek. Inmiddels is dat grasje doorontwikkeld tot de zoete, gele groente/graansoort die we kennen als mais. Lekker om als kolf te eten met boter en zout, maar net zo lekker om in hete olie te laten poppen -en dan alsnog te voorzien van boter en zout-.
Door mais te verhitten, schiet het kiemwit uit zijn schil en krijg je de bijzondere vormen -en texturen- die popcorn heeft. De een eet het graag met zout, de ander met suiker en sommige mensen zelfs door elkaar. Ja, zelfs toen mensen voor het coronavirus nog werkende smaakpapillen hadden. Inmiddels zijn er echter nog veel meer soorten popcorn op de markt: met peper, kaas of zelfs curry. Een gezonde variant schijnt popcorn met rozemarijn en thijm te zijn. Een heel ongezonde variant is karamel met bacon.
Al begin 19e eeuw werd er in Amerika popcorn gegeten en inmiddels eet de hele wereld het. Eén van de leuke dingen aan popcorn is dat het overal ter wereld weer net even anders wordt gegeten. In Amerika heb je bijvoorbeeld vaak een aparte boterdispenser staan waarmee je zelf kunt kiezen hoeveel boter je bij je popcorn doet. Tegelijkertijd kijken Amerikanen weer vol verbazing naar onze Pathébioscopen, waar popcorn niet vers wordt gemaakt maar alvast in een zakje wordt verkocht. Ergens snappen we dat wel: er gaat toch niets boven de geur -en smaak- van versgepopte popcorn?
Loopt het water je al in de mond? Zoek een fijne film uit, zoals de actiefilm Outside the Wire op Netflix of de dramacomedy Birdman die je sinds deze maand op Amazon Prime kunt zien. Kruip lekker tegen elkaar aan, terwijl het weer buiten tekeer gaat, en geniet van de film én dat ouderwetse gekraak van popcorn. Of je die nu vers maakt in een pan met olie of lekker makkelijk uit de magnetron.