Er waren jaren dat je er bijna niet omheen kon, maar inmiddels is het echt uit. Letterlijk en figuurlijk, want Adobe heeft officieel de stekker getrokken uit Flash. Flash-content wordt nog niet geblokkeerd, het blijft werken tot 12 januari, maar in de meeste browsers hoef je het al niet meer te verwachten.
Het heeft jaren geduurd om afscheid te nemen van Flash. In 2015 riep Adobe ontwikkelaars al op om niet langer voor software als Flash te kiezen, maar juist HTML5 te gaan gebruiken. In 2017 heeft Adobe officieel aangekondigd dat 31 december 2020 het laatste moment is dat Flash nog wordt ondersteund.
Maak je je zorgen over iconische Flash-animaties? Denk je aan de Hyves-banaan, die eigenlijk gewoon de Peanut Butter Jelly Time-banaan is -en al dateert van ver voor Hyves-? Geen zorgen. Het Internet Archive bewaart deze voor de wereld. Er worden ook diverse Flash-games bewaard, die je straks met de emulator Ruffle kunt spelen.
Ben je Apple-fanboy of -girl, dan zal je weinig merken van de verdwijning van Flash: Apple had het er al nooit op. Je kon Flash niet zien op een iPhone, want Steve Jobs was geen fan van de software. Inmiddels is niemand nog een fan van Flash, want nu het niet meer wordt ondersteund vormt het zelfs een beveiligingsrisico.
Het is het einde van een tijdperk. Flash startte in 1996 als een soort opvolger van Adobe Shockwave. Flash heeft ervoor gezorgd dat onze wereld vele gamemakers rijker is. De voorganger van Super Meat Boy, Meat Boy, is een Flash-spel. Ook hebben veel mensen Flash gebruikt om bijvoorbeeld kleine filmpjes te maken. Het was een tool die je gemakkelijk kon gebruiken, ook als je geen enorme computer-expert was.
Er ontstonden sites vol met Flash-spelletjes, zoals NewGrounds en Kongregate. Mensen die eind jaren negentig, begin 00’s op school zaten en computerles hadden, hebben ongetwijfeld in een onbewaakt moment op zo’n site wel eens een spelletje gespeeld. Inmiddels zijn onze internetverbindingen wat beter en de techniek ook. Hierdoor kun je tegenwoordig zelfs grote games als Doom streamen in je browser.
Gelukkig maar, want op Flash hoef je vanaf nu dus niet meer te rekenen. Waarschijnlijk merk je uiteindelijk weinig van de overgang, omdat er dus al jaren met HTML5 wordt gewerkt. Desondanks verdient software die we zoveel hebben gebruikt een mooi afscheid: dank Flash, dank Adobe, we hebben van je genoten.
Beeld bron: webandi