Robuust torent hij naast je tv-kast, want de nieuwe console van Microsoft lijkt meer op een computerkast dan op een apparaat om mee te gamen. Eigenlijk past het uiterlijk van Xbox Series X goed bij zijn innerlijk. Het is namelijk nogal een powerhouse. Helaas heeft het apparaat momenteel niet echt de ultieme game om dat te tonen.
Waar Nintendo vaak met heel nieuwe manieren van gamen komt, of op zijn minst een grappige designkeuze en andere vernieuwingen, gaat het er bij Sony en Microsoft meestal om dat het gamen vooral beter en mooier kan. Daarom is Xbox Series X ook voorzien van ray tracing-mogelijkheden, waarmee invallend licht echter lijkt dan ooit tevoren. Waarschijnlijk is ray tracing het grote paradepaardje van het systeem, samen met zijn grote rekenkracht waardoor je minder vaak tegen laadschermen aankijkt. Dankzij de Quick Resume-optie kun je binnen mum van tijd je game weer verder spelen, precies waar je was gebleven.
Er is wel iets getweakt aan de controller, maar dat verschil is niet heel groot met de controller van voorganger Xbox One. Waar de console ook teruggrijpt naar het verleden, dat is in de backwards compatibility. Je kunt games van alle Xbox-generaties spelen en dat is enorm tof. Zeker als je Xbox Game Pass gebruikt, dan start je gemakkelijk allerlei games uit de historie van Microsofts succesvolle gameconsolelijn.
Nog even een geheugenopfrisser van de specificaties van deze console? De CPU heeft 8x Cores à 3,6GHz, de GPU is 12 teraflops met 52 CUs à 1,825 GHz. Het geheugen is 16 GB GDDR6 en de geheugenbandbreedte is 10GB op 560 GB/s met 6 GB op 226 GB/s. De interne opslag is 1TB en je kunt dit uitbreiden met nog eens 1TB.
De rekenkracht van Xbox Series X is terug te zien in zijn visuele mogelijkheden. Hij kan 4K/60fps gameplay tonen (met 4K/120Hz-ondersteuning). Bovendien is er ondersteuning voor Dolby Vision en Atmos. Het is allemaal prachtig, maar je moet er natuurlijk wel een televisie voor hebben die al die praal ook kan tonen. Heb je dat niet, dan wordt de aanschaf van een Xbox Series X vrij prijzig: je bent dan al gauw 1500-2000 euro kwijt aan een goede televisie met de bijpassende gameconsole.
Ik zou het nu niet doen. De reden dat ik Xbox Series X momenteel afraad is dat er simpelweg niet genoeg games zijn om echt te laten zien wat de console kan. Het is pijnlijk om dat te zeggen, want het is verder een mooi ding dat enorm smooth werkt, maar op dit moment is hij eigenlijk te zwaar voor zijn baan. Hopelijk brengt Halo, de launchgame die werd uitgesteld naar 2021, daar verandering in. Ik vermaak me goed met Xbox Game Pass, daar niet van, maar dat had ik op Xbox One net zo goed kunnen doen.
Wat ook jammer is, dat is dat de interface niet enorm op de schop is gegaan. Uiteraard: als een menu goed werkt, dan moet je dat niet per se helemaal omgooien. Aan de andere kant voelt de console daardoor niet heel erg als een nieuw systeem. Het voelt alsof je een soort zwaardere Xbox One hebt, waarmee je dus helaas alsnog niet heel veel kan laten zien. Als je op PlayStation 5 aan je vrienden wil laten zien hoe geweldig de console is, dan start je even Astroboy op. Die kan prima laten zien hoe die adaptieve triggers werken enzovoort. Xbox Series X mist zo’n game, zo’n soort demo waarmee je even goed kunt realiseren dat je een gloednieuw systeem in huis hebt gehaald vol nieuwe mogelijkheden.
De hardware is echt heel goed. Het apparaat is enorm stil en laat zich meten met high-end pc’s. Het mag dan even een flinke aanschaf zijn, je kunt geen game-pc vinden met diezelfde specificaties voor zo’n laag bedrag. Je kunt heel makkelijk wennen aan het verdwijnen -of op zijn minst aanzienlijk minder worden- van de laadtijden, maar het is en blijft bijzonder hoe groot die verandering is. Ook als je grote games speelt: je merkt toch dat Xbox Series X er zijn hand niet voor omdraait.
Mocht je je afvragen hoe groot het zwarte bakbeest ongeveer is: hij is ongeveer 15 x 15 x 30 cm. Hij weegt zo’n 4,5 kilogram en naast dat je hem verticaal kunt zetten, is hij ook horizontaal te gebruiken. Verticaal is net even mooier: niet voor niets laat Microsoft hem in alle marketing rechtop staan. De groenige luchtgaten aan de bovenkant zijn een mooie toevoeging aan het verder wat saaie zwarte kubusdesign van Xbox Series X.
Als je graag een nieuwe Xbox in huis wil hebben, dan beleef je enorm veel plezier met Xbox Series X. Het is een mooi ding, hij heeft kracht en ondanks dat er geen games zijn die dat op dit moment perfect kunnen bewijzen, voelt alles aan de ervaring met Xbox Series X dat je een stukje toekomst in handen hebt. We zullen als Halo verschijnt opnieuw kijken naar wat Xbox Series X allemaal kan: tegen die tijd zijn we beter gewend aan de console en is de ultieme game die ervoor is gemaakt een feit. We kunnen bijna niet wachten.