Volgens de laatste schattingen verspillen we in ons land jaarlijks 1,7 tot 2,5 miljoen ton voedsel. Net als andere landen binnen de Europese Unie (EU) wil Nederland dit voor 2030 halveren. Daarvoor heeft Samen Tegen Voedselverspilling in samenwerking met Wageningen University & Research tien kansrijke maatregelen geformuleerd om dit proces te versnellen.
Vooropgesteld moet de problematiek die dit jaar vergroot is bij de voedselbanken in Nederland goed aangepakt worden. Want de voedselbanken zijn voor een groot deel afhankelijk van voedsel dat niet verkocht wordt. Vandaar dat het goed is dat volgens STV om als politiek, overheid en bedrijfsleven de spelregels op een veilige manier te veranderen.
Daarmee worden ondernemers in hun kracht gezet om zo min mogelijk te verspillen en reststromen optimaal te benutten. De mogelijke maatregelen die dit alles makkelijker moeten maken, richten zich op de hele voedselketen. Zo kan een eerste stap zijn om de Nederlandse definitie van voedselverspilling gelijk te trekken met die van de EU.
Ook zou het helpen om Europese wetgeving rondom reststromen aan te passen zodat die gebruikt kunnen worden in diervoeding. Zo’n aanpassing zou ervoor zorgen dat er miljarden extra kilo’s reststromen nuttig kunnen worden gebruikt.
Directeur van de stichting, Toine Timmermans, vraagt via deze weg internationaal aandacht voor het thema in aanloop naar de UN Food Systems Summit 2021. Want wereldwijd gaat een derde van al het voedsel verloren in de gehele voedselketen. Daar moet aandacht en verandering in komen volgens allerlei organisaties over de hele wereld.
De publicatie: 10 prioriteiten bij de aanpak van voedselverspilling.