Van Bart Smit tot V&D: niet alle winkels van vroeger vind je nog terug in de winkelstraten. Het sentiment rondom het verdwijnen van de V&D was groot. Zo’n ‘echt Nederlandse’ winkel die ten onder ging, hoe was dat mogelijk? Het lijkt soms of de ene na de andere winkelketen ermee stopt, maar is dat echt zo? Welke winkels zijn verdwenen en wat is de invloed van alle lockdowns geweest op faillissementen? Wij zochten het uit!
Het kan geen verrassing voor je zijn dat het aantal webshops enorm is toegenomen het afgelopen jaar. Nu we door de coronacrisis lange tijd aan huis gekluisterd waren en winkels gesloten, bestelden we veel meer online. Sinds 2010 verviervoudigde het aantal webshops, zo maakt het CBS vandaag bekend. Ondanks de sluiting van veel winkels tijdens de lockdowns, valt de invloed van de coronacrisis mee. Op 1 januari van dit jaar waren er ongeveer 900 minder winkels dan een jaar geleden, ondanks de crisis is dat iets lager dan de gemiddelde afname van de laatste jaren. In 2020 verdwenen vooral winkels die lectuur en schrijfwaren verkochten, gevolgd door kledingwinkels.
In totaal nam het aantal fysieke winkels sinds 2010 af met bijna 14 procent. Waar winkels verdwijnen, openen er ook nieuwe zaken hun deuren. Die zijn vooral actief in computers en software. Maar ook het aantal bakkers en antiek- en tweedehandswinkels nam toe.
Van alle grote gemeenten heeft Maastricht de hoogste winkeldichtheid. Het is inderdaad een stad waar je lekker kunt winkelen. Ook in Amsterdam en Den Bosch is de winkeldichtheid hoog. In 61 procent van de gemeenten in ons land daalde de winkeldichtheid, in Hendrik-Ido-Ambacht het meest.
In 2020 verdween een aantal grote, bekende ketens. Onder andere Didi, Sandwich, Smit Mode, en conceptstore Hutspot sloten hun deuren. Begin 2021 werd bekendgemaakt dat ook de winkels Miss Etam en Steps uit het straatbeeld verdwijnen.
Als we Nederlanders op social media mogen geloven, wordt de V&D nog steeds gemist. Blijkbaar was er toch te weinig markt voor de producten die het warenhuis verkocht. Er is trouwens weer een webshop, maar of dat de V&D nu echt nieuw leven in kan blazen?
Maar er zijn meer bekende winkelketens verdwenen de afgelopen 10 tot 15 jaar. Die je misschien zelfs bijna vergeten was. Een opfrisronde!
Ondanks alle faillissementen lijkt er zeker nog ruimte te zijn voor fysieke winkels. We hebben de echt Nederlandse Bijenkorf en HEMA nog en veel kleine winkels hebben nog een toegevoegde waarde ten opzichte van webshops. Het aanbod verandert dus, maar we geloven niet dat we straks echt alles online kopen.